Open Weekend Particulier Opdrachtgeverschap

9 oktober 2010 - 10 oktober 2010

Meer aandacht voor de culturele dimensie van particulier opdrachtgeverschap. Dat is het doel van het Laboratorium voor Particulier Opdrachtgeverschap. Met een Open Weekend voor zowel particulieren als professionals geeft het Lab nu invulling aan de doelstelling voor het brede publiek.

Tijdens het Open Weekend op 9 en 10 oktober geven tientallen projecten in heel Nederland rondleidingen in hun eigen buurten en wijken en houden ‘open huis’. Mensen ontwerpen en bouwen hun eigen woning en geven daarmee hun eigen buurt, dorp en stad vorm.

Dat is een gedachte die nog te weinig bij burgers, architecten, stedenbouwkundigen en gemeentebesturen is doorgedrongen. De overheid streeft naar een groter percentage voor particulier opdrachtgeverschap en meer aandacht voor het culturele aspect daarvan. Deze visie is neergeschreven in de architectuurnota: een cultuur van ontwerpen (2008).

Geslaagd geheel?
Tijdens het Open Weekend Particuliere Bouw op 9 en 10 oktober openen landelijk tientallen, veelal reeds gerealiseerde, bouwprojecten hun deuren. Het gaat om wijken waar veel particulieren hebben gebouwd; levert dat dan ook een geslaagd geheel op en hoe is daar sturing aan gegeven? Gemeenten lichten toe.

Het gaat ook om gehele projecten die door bewonersgroepen gebouwd zijn; waar en hoe ontstaat dan meerwaarde? Er worden rondleidingen georganiseerd door bewoners en betrokken professionals voor allerlei geïnteresseerden. Het is een mogelijkheid voor buurtbewoners, geïnteresseerden in zelfbouw, gemeenten, corporaties, stedenbouwkundigen, architecten om de verhalen van bewoners zelf te horen. Hoe hebben zij hun zelfbouw project ervaren en meegemaakt?

Laboratorium
Het Ministerie van OCW nam het initiatief voor het Laboratorium Particulier Opdrachtgeverschap, en wil zo de particuliere bouwcultuur en architectuur in Nederland stimuleren. Het Open Weekend is een onderdeel van het Laboratorium. Ook andere overheden werken aan bevordering van particuliere bouw.

Het Ministerie van VROM/WWI ondersteunt gemeenten die met particulier opdrachtgeverschap aan de slag willen via haar Expertteam PO. Alle provincies kennen een subsidieregeling om groepen burgers die samen willen bouwen te ondersteunen bij de start van hun project.

Laagland’advies organiseert het Open Weekend Particuliere Bouw in opdracht van Architectuur Lokaal.

Voor meer informatie: Jannemiek Verhoeven, tel. 06 2505 1770. 
http://www.openweekendparticulierebouw.nl  Meer informatie over deelnemende projecten.

Deel dit artikel

permalink