Digitaal Energieloket voor Amsterdam

Zondag opent Amsterdam, in samenwerking met de nationale energiebesparingsaanpak Meer Met Minder en voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal, een digitaal Energieloket.

 

Onder de naam 'amsterdambespaartenergie.nl' biedt deze website huiseigenaren - algemene en Amsterdam specifieke - informatie en inzicht in de bouwkundige en financiële mogelijkheden voor energiebesparing in de eigen woning.

Bijna 70% van de CO2-uitstoot in Amsterdam wordt veroorzaakt door woningen en gebouwen. Met goede maatregelen is hier veel winst te behalen. Niet alleen vanwege minder CO2-uitstoot, maar vooral ook door de besparing op de energierekening. Zowel het Rijk, de provincie Noord-Holland als de gemeente Amsterdam kennen subsidieregelingen. Het Energieloket geeft gerichte informatie over de maatregelen die hoofdstedelijke woningeigenaren kunnen nemen en welke subsidieregelingen specifiek op hun situatie van toepassing zijn. 

Samenwerking
Het Amsterdamse Energieloket is een gezamenlijk project van de Amsterdamse stadsdelen, Meer Met Minder (MMM) en Milieu Centraal (MC). MMM zorgt voor de algemene informatie over energiebesparing, bedrijven die energiebesparende maatregelen kunnen uitvoeren ('MMM-aanbieders') en relevante nationale subsidies.

MMM stelt via de website haar digitale hulpmiddelen ter beschikking, zoals de database met MMM-aanbieders, de energiesubsidiewijzer en handige filmpjes over hoe je maatregelen als isolatie en dubbel glas moet (laten) uitvoeren. MC levert informatie over energiebesparing en duurzame technieken, de energielastenverlager en zal optreden als back office voor technische vragen. De gemeente Amsterdam levert lokale informatie over eigen (subsidie)regelingen, vergunningverlening, beleid, initiatieven en goede lokale voorbeelden. 

Derde MMM-Energieloket
Het Energieloket voor de gemeente Amsterdam is het derde MMM-Energieloket. Het eerste digitale Energieloket ging op 15 juni van dit jaar van start voor de Stadsregio Rotterdam, gevolgd door het Zeeuwse Energieloket op 10 juli 2010. De officiële lancering van het Amsterdamse Energieloket vindt op zondag 19 september om 11.30 uur plaats tijdens Duurzaam Amsterdam op het Westergasfabriekterrein. 

Makkelijker voor huiseigenaren
Chris Bruijnes, algemeen directeur van Meer Met Minder, is zeer te spreken over de samenwerking met de gemeente: "Vaak horen we van huiseigenaren dat het lastig is om lokale en provinciale informatie te rijmen met nationale regelingen. In het Energieloket integreren we alle informatie, zodat er zo min mogelijk ruis ontstaat. Dat maakt het voor de Amsterdammers die met energiebesparing aan de slag willen een stuk makkelijker."

Ook voor huurders
Het digitale Energieloket voor Amsterdam bevat niet alleen informatie voor particuliere woningeigenaren, maar ook voor eigenaren van appartementen (die te maken hebben met een Vereniging van Eigenaren (VvE)) en huurders.  

Het hoofdstedelijke MMM-digitale Energieloket is te vinden via www.energieloket.nl of op www.amsterdambespaartenergie.nl/.

Deel dit artikel

permalink