ARC International Wildlife Crossing Infrastructure Design competitie

Zwarts & Jansma Architecten, OKRA landschapsarchitecten, Iv-Infra en Planecologie zijn geselecteerd voor de finaleronde van de ARC International Wildlife Crossing Infrastructure Design competitie.

Zwarts & Jansma Architecten, in samenwerking met OKRA landschapsarchitecten, Iv-Infra en Planecologie zijn geselecteerd voor de tweede ronde van de ARC International Wildlife Crossing Infrastructure Design competitie voor het  ntwerp van een systeem van ecoducten. De jury van de prijsvraag selecteerde 5 finalistenteams uit 36 inzendingen.

Locatie voor de te ontwerpen ecoducten is het snel verstedelijkende, grootstedelijk gebied van Denver langs de I-70 Corridor Mountain net ten westen van Vail Pass, Colorado Verenigde Staten. De pas maakt deel uit van de Rocky Mountains, oorspronkelijk een harmonieus landschap met een netwerk van ecosystemen. Als gevolg van menselijke bewoning, de aanleg van snelwegen, de manipulatie van het watersysteem, de inrichting van skigebieden en de bouw van steden en dorpen is de evenwichtigheid in de ecosystemen en het landschap onherstelbaar verstoord. Het doel van het aanleggen van de ecoducten is de aangetaste ecosystemen te herstellen en de continuïteit van het landschap op een nieuwe manier vorm te geven.

Uitgangspunt van ontwerp is het creëren van een harmonieus evenwicht tussen ecologische aspecten en de esthetische plaatsing van de ecoducten in het landschap. Het team van architecten en landschapsarchitecten onderzoekt hoe met behulp van innovatieve middelen het landschap weer veilig kan worden voor de in het wild levende dieren die afhankelijk zijn van deze plek.

Bij het ontwerp van de 'landschapsbrug' combineert het ontwerpteam landschappelijke elementen met constructieve knowhow. Bij het visueel vormgeven van de ecoducten zal voornamelijk het standpunt van de voorbijsnellende automobilisten in ogenschouw genomen worden. Het visuele aspect speelt een belangrijke rol bij het verkrijgen van draagvlak voor 'wildlife crossings'.

Een jury van internationale experts zal de inzendingen beoordelen. Het winnende ontwerp kan worden uitgevoerd op de West Vail Pass locatie of gebruikt worden om andere plaatsen langs de I-70 corridor van een ecoduct te voorzien. In januari 2011 maakt het ARC de winnaar bekend.

Over Zwart & Jansma 
Zwarts & Jansma Architecten heeft rijke ervaring met het ontwerpen van ecoducten. In 2007 ontwierp het bureau, in samenwerking met  OKRA landschapsarchitecten, voor natuurgebied de Veluwe 9 ecoducten. In 2003 werd het door de architecten ontworpen ecoduct De Borkeld in Rijssen in gebruik genomen.

Deel dit artikel

permalink