Energie besparen met werkzoekenden

Lagere energiekosten voor huurders, de CO2-uitstoot omlaag, langdurig werkzoekenden weer aan de slag en een flinke boost voor het groene imago van gemeente en corporatie. In het kort zijn dat de resultaten van een Step2Save-traject in samenwerking met Nuon. Nog meer goed nieuws: het energiebedrijf zoekt gemeenten waar een nieuw Step2Save traject van start kan gaan.   

Langdurig werklozen krijgen met Step2Save - na een korte vooropleiding - een 'echte' baan bij Nuon voor de periode van een jaar. In die tijd volgen ze een opleiding op MBO-niveau en gaan ze aan de slag als energieadviseur. Als Step2Save-medewerkers bezoeken zij mensen thuis en geven praktische adviezen over energiebesparing. Het gaat daarbij om woningen in de sociale huursector.

"Deze aanpak kent eigenlijk alleen maar winnaars", zegt Jelle Beemsterboer, als relatiemanager van Nuon verantwoordelijk voor de opstart van nieuwe Step2Save-projeceten. "Gemeenten die eraan meedoen pakken in één keer meerdere zaken tegelijk aan. De werkloosheid onder jongeren zonder diploma, de CO2-doelstellingen én de energielasten van bewoners.

Daarnaast is Step2Save een zichtbaar project waarmee je je in positieve zin kunt onderscheiden. Onze ervaringen in Amsterdam onderstrepen dat." Dat er steeds meer aandacht voor het project ontstaat, is volgens Beemsterboer niet zo vreemd: "Als het om duurzaamheid gaat is 'samenwerken' een terugkerend onderwerp. Het is nu eenmaal moeilijk om in je eentje echt duurzaam hout te snijden. Bij Step2Save kan geen van de partijen buiten de ander. Een woningcorporatie kan meeliften op de investering van de gemeente om jeugdwerkloosheid aan te pakken en zo de energiekosten van bewoners verlagen. En vergeet het sociale aspect ook niet: de aspirant-adviseurs komen uit een doelgroep waar de kansen bepaald niet voor het oprapen liggen."

Resultaten tot nu toe
In Amsterdam, waar Step2Save al ruim twee jaar loopt, hebben ruim 12.500 huishoudens bezoek van een adviseur gehad. Uit klanttevredenheidsonderzoeken blijkt dat men de bezoeken waardeert met gemiddeld een acht. Van de Step2Save-adviseurs die uitstromen vindt een groot deel regulier werk.

Anderen leren door of krijgen via het netwerk van Nuon een baan aangeboden. De gemeente Amsterdam is dit jaar dan ook een vervolgtraject gestart met Step2Save en een nieuwe groep aspirant-adviseurs. "Daar zijn we erg blij mee," zegt Beemsterboer. "Maar we kijken ook verder dan Amsterdam en zoeken nog enkele andere gemeenten om een Step2Save-traject mee te starten."  

Geïnteresseerd in deelname aan Step2Save?
Neem dan voor meer informatie contact op met Jelle Beemsterboer, relatiemanager Gemeente en Provincie van Nuon, e-mail: Jelle.Beemsterboer@nuon.com.

Tekst: Bert Smit. Hij  is als adviseur marketingcommunicatie verbonden aan de afdeling Professionele Woningmarkt van Nuon 

Deel dit artikel

permalink