Spacematrix: Space, Density and Urban Form

Spacematrix introduceert stedelijke dichtheid als het instrument voor ontwerpen en bouwen in de bestaande stad. Spacematrix is een essentieel boek voor zowel architecten, stedenbouwers en ontwikkelaars.

 Professionals uit het veld geven hun mening over dit handboek; 

Henk Ovink, directeur DG Ruimte, VROM: "Spacematrix toont de kracht en noodzaak van de precisie. Alleen met die precisie maken we de ambitie voor de verstedelijkingsopave en verdichting politiek. Verbinden we die politieke ambitie met de realisatie van de immense opgave en voeden we het maatschappelijk debat. Spacematrix zet de agenda gefundeerd vanuit een breed perspectief in de tijd en met haast vileine scherpte. Ontwerp en politiek met kracht."

Eric van der Kooij, teamleider team Metro, DRO Amsterdam: "Spacematrix biedt een instrumentarium wat een absolute must is in de gereedschapskist van de stedenbouwkundige. Tegelijkertijd helpt het in de vroege ontwerpfase om de kloof tussen rekenaars, tekenaars en opdrachtgevers te overbruggen."

De kern van het boek is de SpaceCalculator een handige online rekenfunctie voor elke planner: zie SpaceCalculator.  Han Meyer, professor Urban Design, TU Delft:  "Spacematrix bewijst dat het Ontwerpen niet botst met een cijfermatige aanpak in stedenbouw: juist de combinatie van beide creëert vernieuwende oplossingen voor de huidige stedelijke vraagstukken." 

De auteurs Berghauser Pont en Haupt beweren niet dat zij weten welke dichtheid optimaal is, maar worden gedreven door het verlangen om inzicht te krijgen in de logische verhouding tussen dichtheid, stedelijke vorm en prestatie. Juist met dit inzicht kunnen de effecten van specifieke ontwerpen en plannen beter worden begrepen  en voorspeld. 

Spacematrix
Auteurs: Meta Berghauser Pont and Per Haupt | Engels: ISBN 978-90-5662-742-3 | Prijs: € 39,95
Ontwerp: Studio Joost Grootens  | Gebonden | Geïllustreerd (Kleur) | 280 pagina's | Formaat: 17 x 24 cm
Bestellen: www.naipublishers.nl 

Deel dit artikel

permalink