Duidelijkheid en inzichtelijkheid van groot belang bij innovatief aanbesteden

De Noordelijke Regieraad Bouw heeft de aanbesteding van het Groningse Seaports geevalueerd.

Innovatief aanbesteden gaat opdrachtgevers en inschrijvers de eerste keer niet altijd even moeiteloos af. Groningen Seaports stak in 2008 dan ook z'n nek uit toen men besloot een bouwproject aan te besteden middels een Design, Construct en Maintain contract. Helaas verliep de aanbesteding niet zonder slag of stoot; het kwam zelfs tot een rechtszaak. Daarom is onlangs een evaluatie opgesteld. Op 22 september is het document gepresenteerd bij Groningen Seaports. Opdrachtgevers en opdrachtnemers kunnen met deze evaluatie hun voordeel doen.

Intensief aanbestedingsproces
Maart 2008 begon Groningen Seaports met de voorbereiding voor de aanbesteding van het project 'Aanleg en onderhoud Kaden Wilhelminahaven'. Pas in juni 2009 werd de aanbesteding middels een Design, Construct en Maintain contract op basis van de UAVgc 2005 definitief gegund. Hieraan ging een intensief aanbestedingsproces vooraf met heel veel tussentijdse vragen, opdrachtnemers die na selectie besloten niet in te schrijven, kritiek van inschrijvers op het aanbestedingsproces en een rechtszaak.

Gecompliceerde gang van zaken
Vanwege deze gecompliceerde gang van zaken hadden zowel de inschrijvers als Groningen Seaports (de organisatie die het beheer voert over de haven van Delfzijl, de Eemshaven en aangrenzende bedrijventerreinen) behoefte aan een evaluatie van het proces. Zij hebben de vraag neergelegd bij de Noordelijke Regieraad Bouw (NRB). PRO6 managers, een organisatie voor procesmanagement en advies in de bouw, heeft de evaluatie uiteindelijk uitgevoerd.

Aanbevelingen
Deze evaluatie heeft verschillende aanbevelingen opgeleverd die met name gericht zijn op opdrachtgevers, zoals:  
- Maak duidelijke keuzes over de eigen rol in het proces en de taken en verantwoordelijkheden van een ingehuurd ingenieursbureau.
- Geef zo vroeg mogelijk in het proces aan geïnteresseerden specifieke projectinformatie door, zoals scope, omvang, bouwtijd, risicoprofiel en (concept)contractstukken.
- Zorg voor een overeenkomst waarbij de contractstukken in juridisch opzicht in balans zijn.
- Wees transparant door vooraf het beoordelingsprotocol door te geven aan de inschrijvers. Schakel bijvoorbeeld een notaris als onafhankelijke partij in voor het ontvangen van de inschrijfstaten.

Professioneel opdrachtgeverschap
Het is een teken van professioneel opdrachtgeverschap dat Seaports het heeft aangedurfd om de evaluatie te laten uitvoeren. Het geeft aan dat deze organisatie heeft willen leren van ervaringen in het verleden. De conclusie van alle betrokken partijen was dat deze evaluatie veel heeft opgeleverd - ook voor andere partijen die in de toekomst aan de slag gaan met soortgelijke aanbestedingsvormen.

Noordelijke Regieraad Bouw
De Noordelijke Regieraad Bouw (NRB) is in 2004 opgericht. Het oorspronkelijke doel was om de dialoog binnen de sector weer op gang te krijgen na de vertrouwenscrisis die het gevolg was van de parlementaire enquête bouwnijverheid. Nu het vertrouwen tussen opdrachtgevers en opdrachtnemers in de bouw goeddeels is hersteld, richt de NRB zich vooral op innovatie op drie gebieden:
- aanbesteden en samenwerken in de keten
- sociale innovatie
- informatiemanagement en ketendigitalisering.

Meer informatie over de NRB vindt u op www.noordelijkeregieraadbouw.nl

Download de PDF Evaluatie van een aanbesteding 

Deel dit artikel

permalink