MIA \ Vamil in 2009 onverminderd in trek bij MKB

Ondanks de crisis en teruglopende investeringen hebben bedrijven vorig jaar via de MIA \ Vamil-regeling meer uitgegeven aan groene bedrijfsmiddelen.

Zo is er in 2009 flink meer geïnvesteerd in elektrisch vervoer: brommers, mobiele machines, heftrucks en oplaadpunten. Dit blijkt uit het MIA \ Vamil jaarverslag over 2009.

Om bedrijven tegemoet te komen tijdens de crisis ging in 2009 voor een groot aantal investeringen het voordeel omhoog. Dit verhoogde MIA \ Vamil-voordeel heeft zeker bijgedragen aan de toename van groene investeringen. Het aangevraagde investeringsbedrag nam toe tot € 895 miljoen voor de MIA (tegenover € 843 miljoen in 2008) en € 836 miljoen voor de Vamil (tegenover € 797 miljoen in 2008).

Het MKB maakt het meeste gebruik van de MIAVamil: 98 procent van het aantal aanvragen en 87 procent van het totale investeringsbedrag was in 2009 afkomstig van het midden- en kleinbedrijf.

MIA en Vamil
MIA en Vamil zijn fiscale stimuleringsregelingen van de ministeries van VROM en Financiën. Milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen kunnen in aanmerking komen voor beide regelingen, of voor één van de regelingen. Via de MIA kunnen ondernemers tot 40 procent van de investeringskosten voor een milieuvriendelijk bedrijfsmiddel aftrekken van de fiscale winst.

Met de Vamil kunnen bedrijven zelf bepalen wanneer ze de investeringskosten van een bedrijfsmiddel afschrijven. Dat levert een liquiditeit- en rentevoordeel op. Alle investeringen die in aanmerking komen voor MIA en/of Vamil staan op de zogenoemde Milieulijst.

De divisie NL Milieu en Leefomgeving van Agentschap NL voert de MIA en Vamil uit.

Meer informatie?
Meer cijfers en interviews met ‘groene’ ondernemers in het MIA \ Vamil jaarverslag: www.miavamiljaarverslag2009.nl

Meer over MIA \ Vamil: www.agentschapnl.nl/miavamil

Deel dit artikel

permalink