Duurzame energieambities verankeren in het gebiedsontwikkelingsproces

Het rapport ‘Centraal stellen van duurzame energieambities in het gebiedsontwikkelingsproces’ van Agentschap NL geeft een overzicht van het gebiedsontwikkelingsproces en de bijbehorende instrumenten en concepten.

Ondanks de energieambities van veel gemeenten, blijkt de uitwerking in de praktijk vaak weerbarstig. Bij gebiedsontwikkeling van nieuwbouw of sloop/nieuwbouw projecten gaat het vaak om langdurige complexe projecten. Projecten waarbij vele partijen en belangen een rol spelen, diverse instrumenten kunnen worden gebruikt en energieconcepten kunnen worden toegepast.

Het rapport  'Centraal stellen van duurzame energieambities in het gebiedsontwikkelingsproces' geeft een overzicht van het gebiedsontwikkelingsproces en de bijbehorende instrumenten en concepten. Gemeenten en projectmanagers in de gebiedsontwikkeling kunnen het rapport gebruiken als naslagwerk om energie niet alleen op de agenda te zetten in de verschillende fasen van het onwikkelproces, maar ook te houden en te borgen.

Via het volgen van de aangeboden werkwijze, of door gebruik te maken van losse onderdelen van de handreiking, is het voor gemeenten eenvoudiger om duurzame energieambities ook daadwerkelijk te realiseren.  Overzicht gebiedsontwikkelingsproces; biedt inzicht in de omvang van het totaal te doorlopen gebiedsontwikkelingsproces. 

Het rapport bestaat uit de volgende onderdelen:

-  Verankeringsmogelijkheden energie in het gebiedsontwikkelingsproces; per processtap wordt aangegeven hoe energie op dat moment verankerd kan worden.

- Overzicht milieuprestatie-instrumenten; laat zien wat de belangrijkste verschillen zijn tussen de instrumenten en op welk moment elk instrument kan (of wettelijk moet) worden ingezet.

-
 Uitwerking van technieken en energieconcepten; maakt duidelijk wat het concept inhoudt, wat de kosten zijn en waar sociaal, juridisch en qua proces rekening mee moet worden houden. 

-         Routekaarten; geven per energieconcept aan welke stappen te zetten om een bepaald concept gerealiseerd te krijgen.

Het rapport kan worden gedownload via www.agentschapnl.nl/gebiedsontwikkeling/publicaties.

Deel dit artikel

permalink