Vijandige overname Vrom?

Bij Vrom zijn ze niet blij met het nieuwe ministerie van Infrastructuur en Milieu (I&M), meldt het FD. "Veel mensen zien het als een vijandige overname door Verkeer en Waterstaat", zegt een ambtenaar die niet met zijn naam in de krant wil.

 De departementen werkten op voet van gelijkheid al geregeld samen, bijvoorbeeld bij de aanleg van snelwegen. De  'Vrommers' zijn not amused dat zíj nu hun spullen moeten inpakken en bij V&W moeten intrekken. Het onbehaaglijke gevoel wordt versterkt doordat zaken als werkplekken en pasjes nog niet geregeld zijn.

Klimaattop
Er was de afgelopen dagen grote verwarring over de vraag wie Nederland eind dit jaar vertegenwoordigt op de klimaattop in de Mexicaanse badplaats Cancún. Een typisch Vrom-dossier. Eind vorige week verwees een woordvoerder naar het ministerie van Buitenlandse Zaken. Gisteren kwamen er drie verschillende antwoorden. 's Ochtends was het nog onduidelijk wie er gaat. 's Middags was het eerst minister Melanie Schultz van Haegen van I&M, maar dat bleek een halfuur later al achterhaald. Het wordt staatssecretaris Joop Atsma.

Dat de minister niet zelf naar Cancún afreist, is een gevoelige degradatie. Milieuminister Jacqueline Cramer was er altijd zelf bij, zoals vorig jaar in Kopenhagen. Klimaat was een van de zes speerpunten van het vorige kabinet. Oud-minister Cramer wilde gisteren niet reageren. "Ik wil het kabinet op zijn daden beoordelen."

Voor veel milieumensen van Vrom is het duidelijk: zij vrezen het ondergeschoven kindje te worden. "Het gaat er volgens Schultz vooral om dat Nederland in beweging blijft", aldus een van de twee ambtenaren. "Als dat op een schone manier gebeurt, is dat mooi meegenomen."

Bron: FD

Deel dit artikel

permalink