Bioloog ontbrekende schakel in duurzame innovatie

Leren van de natuur staat centraal in de interactieve tentoonstelling 'Biomimicry -Our Epic Journey', die biomimicryNL organiseert in het International Center for Sustainable Excellence te Eindhoven.

Een must-see voor iedereen die meer wil weten over duurzaam ontwerpen en ondernemen. Steeds meer organisaties halen inspiratie voor innovatie uit de natuur. Logisch, want onderzoek toont dat er maar 12% overlap is tussen 'onze' patenten en technologische oplossingen die de natuur gebruikt; er is dus nog zeer veel onbenut potentieel.

Dr. Dayna Baumeister (Biomimicry Guild, The Biomimicry Institute) opent 23 oktober de tentoonstelling met een lezing. 'Biomimicry - Our Epic Journey' is tot mei 2011 te zien.

Innovatie geïnspireerd door de natuur
Biomimicry (van bios = leven, en mimesis = imiteren) is een groeiend vakgebied dat de technologie van de biologie bestudeert en de beste ideeën uit de natuur gebruikt om problemen in onze maatschappij op te lossen. Het kernidee is dat dieren en planten om ons heen, door 3.8 miljard jaar R&D, al hebben uitgevonden wat werkt, wat relevant is, en wat nodig is om te overleven op aarde.

Ingenieurs die manieren zoeken om vloeistoffen te distribueren doen er goed aan (boom)wortels, bladeren en bronchiën te bestuderen. Studenten die met nieuwe energieoplossingen willen komen, zouden moeten leren over fotosynthese en sidderalen. Wie werkt aan verkeersoptimalisatie kan een hoop leren van mieren en slijmzwammen. Biomimicry integreert biologie in het ontwerpproces en biologen vinden binnen biomimicry dan ook een nieuwe carrière: als onderzoeker en adviseur aan de ontwerptafel. Samen met designers onderzoeken zij wát het ontwerp moet oplossen (i.p.v. wat ze willen ontwerpen) en zoeken vervolgens naar organismen die de betreffende functie tot overlevingsstrategie hebben gemaakt.

Biomimicry nu ook vertegenwoordigd in Nederland
biomimicryNL inspireert en informeert met trainingen, workshops, lezingen en onderwijsprogramma's en adviseert organisaties bij het ontwerpen van duurzame producten, processen en systemen.  Oprichters zijn: Bas Sanders, Annette Schumer en Saskia van den Muijsenberg. biomimicryNL is gevestigd in het ICSE, Eindhoven en werkt nauw samen met The Biomimicry Institute en Biomimicry Guild in de Verenigde Staten.

Voor meer info: Biomimicry

Deel dit artikel

permalink