Denk mee over IJburg 2

10 november 2010

In de workshop 'Een CO2 neutrale nieuwbouwwijk bouwen' heeft de deelnemer invloed op de toekomst van IJburg 2.

Tijdens het congres ‘De CO2 neutrale stad’ 10 november aanstaande vinden tal van workshops plaats. Een hiervan is de workshop 'Een CO2 neutrale nieuwbouwwijk bouwen' onder leiding van Gerard Vos, hoofdredacteur Duurzaam Gebouwd. De deelnemer gaat aan de hand van de Trias Energetica aan de slag met de mogelijkheden en onmogelijkheden van IJburg 2.

IJburg 2
Programmadirecteur Gebieden EnergieNeutraal (GEN) Ron van Vuuren en Projectmanager Projectbureau IJburg Tamara Smit geven allereerst een presentatie over het programma GEN en het project IJburg 2. Hier komen tzt. circa 6.000 woningen. De duurzaamheidsambities van dit gebied liggen grotendeels open.

Actieve participatie
De deelnemer maakt hierna in groepsverband een globale opzet voor een energieneutraal IJburg fase 2. Door actief mee te denken krijgt de deelnemer inzicht in mogelijkheden, onmogelijkheden en aanpak van energieneutrale gebiedsontwikkeling.

Inhoud
In deze workshop staat het begrip energieneutraal centraal, energieneutraliteit op gebiedsniveau betekent dat over het hele jaar genomen in het gebied evenveel energie duurzaam wordt opgewekt als energie wordt gebruikt. Inclusief de energie die wordt gebruikt door de bewoners in hun woning.

Het gaat dus zowel om het gebouwgebonden (ruimteverwarming, warm tapwater, koude, ventilatie) als niet-gebouwgebonden (huishoudelijk) energieverbruik.

De deelnemers worden uitgenodigd om na te denken over manieren om het voorbeeldproject IJburg 2e fase energieneutraal te ontwikkelen. Dit aan de hand van drie stappen uit de trias energetica/REAP (Rotterdamse Energieaanpak en Planning) die in aparte groepen worden besproken en uitgewerkt.

Meer informatie over De Co2 neutrale stad
Inschrijven voor de CO2 neutrale stad

Deel dit artikel

permalink