Factory of the Future

Chemiereus AkzoNobel werpt 24 november een blik in de toekomst van de chemiefabriek.

Het bedrijf presenteert dan samen met Witteveen+Bos de eerste ontwerpen van de zogenaamde factory of the future. Deze - nu nog virtuele - fabriek heeft duurzaamheid hoog in het vaandel. Zowel voor het gebouw als voor het productieproces worden cradle-to-cradle-principes ingezet om zo efficiënt en nuttig mogelijk met grondstoffen om te gaan.

Aangezien duurzame woningen en kantoren al bestaan, is er over duurzaam bouwen veel kennis beschikbaar. De grootste uitdaging ligt daarom in het verduurzamen van productieprocessen. Deze processen vragen een grote hoeveelheid water en energie. Bovendien ontstaat er veel afval. In de presentatie wordt verteld hoe de deelnemende partijen dit hebben aangepakt.

Brainstorm
De ontwikkeling van de futuristische fabriek vindt plaats in het kader van het Europese project Factory of the Future, waar onder meer de Europese belangenorganisatie Cefic en SusChem, het Europese technologieplatform voor duurzame chemie, in participeren. Naast AkzoNobel en Witteveen+Bos zijn bij het Nederlandse concept Beco, DPI Value Centre, Royal Cosun en Search betrokken.

Op 26 november 2010 wordt  een brainstorm-bijeenkomst voor bedrijven die interesse hebben in de Honours Class, georganiseerd. De bijeenkomst vindt plaats te Deventer. Tijdens deze bijeenkomst worden kansen voor verduurzaming binnen het eigen bedrijf in kaart gebracht.  Michael Braungart en het  consortium zullen in de brainstormbijeenkomst actief participeren. 

Factory of the future

Bron: VNCI Chemie nieuwsbrief

Deel dit artikel

permalink