Stemwijzer voor duurzaamheid

Vandaag is www.kiesuwlabel.nl officieel van start gegaan. Net als de bekende Stemwijzer geeft de site aan de hand van verschillende vragen binnen enkele minuten advies over het best passende duurzaamheidslabel voor nieuwbouw- en renovatieprojecten.

Met de site wil ingenieursbureau Techniplan Adviseurs opdrachtgevers bewust maken van de keuzes die gemaakt moeten worden. 'Nu wordt vaak met een kanon op een mug geschoten.'

Labels
Voor de beoordeling van duurzaamheid bestaan veel verschillende labels. Allemaal wegen ze verschillende factoren, allemaal hebben ze voor- en nadelen. De keuze voor een bepaald label kan grote gevolgen hebben. Het juiste label zorgt voor een hogere acceptatiegraad en een goede marktpositie, een 'verkeerd' label betekent een onnodig lage milieuscore. Een niet-passend label kost ook nodeloos veel tijd en geld.

"Labels zijn een hulpmiddel bij het verwezenlijken van ambities", benadrukt ir. Marian Rodenburg-Vlot, hoofd Energie & Milieu bij Techniplan Adviseurs. "Als je ervoor kiest om een duurzaamheidslabel te gebruiken, is het belangrijk dat je het juiste kiest. Alleen als het bij het project en je ambities past, is het rendement maximaal. Nu wordt vaak gekozen zonder dat de consequenties van die keuze vooraf bekend zijn."

Advies op hoofdlijnen
De website stelt vragen over onder meer het soort project, de omvang, het ambitieniveau en de te beoordelen duurzaamheidsaspecten. Na beantwoording geeft de site automatisch een advies op hoofdlijnen.

De vragen zijn volgens Rodenburg-Vlot ook bedoeld om gebruikers na te laten denken over de verschillende aspecten. Ook biedt http://www.kiesuwlabel.nl/ een overzicht van de inhoud van de verschillende labels.

 "Op basis van enkele aspecten kan al een goede globale inschatting op hoofdlijnen worden gemaakt. Maar voor de definitieve keuze adviseren we wel om altijd een erkend adviseur te raadplegen. Zij kunnen op een verfijndere manier de verschillende kenmerken van het project wegen, deze webtool is grover van opzet. Welk label het uiteindelijk wordt, is vooral een strategische keuze."

Deel dit artikel

permalink