'Probleemloos isoleren van hellende daken met prefab dakelementen'

In opdracht van Unidek heeft BDA een informatief gratis boekje over de aanleg van prefab daken uitgegeven waarin de risico's en schadegevallen worden beschreven. Auteur van dit nuttige, op de praktijk gerichte, boekwerk is prof. ir. Nico Hendriks.

BDA heeft de vele uitdrukkingen die voor een prefab dak worden gebruikt teruggebracht tot drie typen: het foliekapdakelement, het dooselement en het sandwichelement.

De kern van het boekje wordt gevormd door twintig voorbeelden van schades, gebaseerd op één van deze drie typen, waarbij aangegeven wordt hoe deze voorkomen kunnen worden. De schades betreffen ook daken die gemaakt zijn met sandwichelementen zoals Unidek, opdrachtgever van het boekje, levert. Want ook bij sandwichelementen kan het misgaan door een slecht ontwerp, onzorgvuldige uitvoering of een oneigenlijke toepassing.

Uit de inhoud blijkt dat met alle drie de typen dakelementen een goed dak kan worden gemaakt, mits rekening wordt gehouden met de specifieke eigenschappen, want elk type heeft voordelen maar ook zwakke punten.

Voorafgaand aan de schadevoorbeelden worden in het boekje belangrijke begrippen beknopt behandeld en een aantal aanbevelingen gegeven. Met vooral aandacht voor specifieke bouwfysische problemen, waarbij de isolerende eigenschappen in het geding komen. Deze problemen hebben enerzijds betrekking op vochtinvloeden en anderzijds op extra warmteverliezen als gevolg van luchtinfiltratie. Ook voor deze aspecten geldt dat wordt aangegeven hoe de betreffende problemen effectief verholpen kunnen worden.

Het gratis boekje omvat 72 pagina's en is een absolute aanrader voor iedereen die in de dagelijkse praktijk met het ontwerpen of de aanleg van hellende daken te maken heeft.

Boekje bestellen via info@unidek.nl

Deel dit artikel

permalink