Bouw vernieuwt verder in 2011

In deze column kijkt Menno Lammers naar het jaar 2011.

Bouw vernieuwt verder in 2011

In de bouwsector wordt angstvallig naar elkaar gekeken. Bijna niemand durft trendsetter te zijn, uit angst om de concurrentieslag te verliezen. Daarom blijft de bouwsector hangen in de oude werkelijkheid.

Felle emoties, stoerheid, berusting en nieuwe schoonheid. Zo omschrijft Adjiedj Bakas het jaar 2011 in zijn trendrapport voor de bouw '2011 een economisch uitdagend jaar'. Het kaf wordt verder van het koren gescheiden, want wie geen maatschappelijke waarde kan toevoegen gaat de strijd verliezen. Daarnaast worden we groenmoe en zijn er zware overheidsbezuinigingen op komst.

Gelukkig zijn er ook kansen voor innovatie en vooruitgang. Creatieve, innovatieve ondernemers zeilen traditiegetrouw succesvol door de crisis. Wat betekent dit allemaal voor de vernieuwing in de bouwsector? Houden we de adem in of ademen we eens diep uit en gaan we op zoek naar nieuwe kansen, die ons zo succesvol mogelijk door de crisis doen laveren.

Informatietijdperk
Op dit moment bevindt de bouwsector zich in de transitie van een industrieel tijdperk naar een informatietijdperk. Dit betekent dat tijd- en taak-sturing wordt omgezet naar eigen verantwoordelijkheid. Het openstaan voor feedback in een transparante organisatiestructuur is een logisch gevolg.

In het dagelijks leven krijgt het gebruik en de ontwikkeling van ict een steeds prominentere plaats. Mensen maken deel uit van virtuele (zakelijke) netwerken: contacten met relaties lopen via internet. Hierdoor verdwijnt de sturing vanuit de organisatie.

Connectivity - het gemak waarmee verbindingen met andere sectoren en (bedrijfs)systemen kunnen worden gemaakt ondersteund met informatietechnologie (social media) - gaat verder doorbreken, er is geen weg terug. Kennis en ervaring van in en buiten de sector liggen voor het oprapen en worden makkelijk gedeeld. Daarnaast gaan onthullingen, zoals georganiseerd door Wikileaks, frequenter voorkomen. Reputatiemanagement wordt daardoor steeds belangrijker.

Kortom, de korte-termijnstrategie en accountability verschuiven naar openheid, authenticiteit en verbondenheid. Ook zal het aantal ketensamenwerkingsprojecten in 2011 gaan toenemen. Met als koplopers: Com.wonen en Woonwaard op het gebied van ketensamenwerking. Doordat organisaties intensiever gaan samenwerken - bijvoorbeeld door middel van het Bouw Informatie Model (BIM) - zullen ook nieuwe businessconcepten, allianties en leerervaringen ontstaan.

De kracht van social capital wordt nog sterker ervaren en komt hierdoor nog centraler te staan. Maar over twee jaar zal de 'war for talent' losbarsten in de bouwsector. Door de nieuwe werkelijkheid zijn andere competenties en talenten gewenst, daarnaast stroomt een groot deel uit vanwege de vergrijzing.

Nieuw leiderschap
Helaas blijft instroom ook al jaren lang een zorgenkind en dat zal het blijven. Deze concurrentieslag om werknemers stelt andere eisen en gaat een andere kijk op de factor arbeid, productie en kapitaal geven. De laatste belangrijke trend is nieuw leiderschap.

Doordat ketensamenwerking en connectivity worden geïntegreerd in de primaire processen, is een nieuw type leider nodig in de bouwsector. Dienend leiderschap vormt daarvoor de nieuwe basis, waar het geven van positieve feedback en complimenten gemeengoed is. De opkomst van connectivity en Het Nieuwe Werken zal daarbij van grote invloed zijn op de toekomstige manier van samenwerking. De taakcultuur gaat plaatsmaken voor een persoonscultuur. De trends voor 2011 - ketensamenwerking, connectivity en nieuw leiderschap - wijzen op verdere vernieuwing in de bouwsector.

U kunt nu de adem inhouden en hopen dat het overwaait. U kunt ook diep uitademen, vernieuwende stappen zetten en uw concurrentiepositie verstevigen. Ik wens u inspirerende feestdagen en een vernieuwend 2011!

Menno Lammmers
Vernieuwing Bouw
info@vernieuwingbouw.nl

Dit artikel is eerder verschenen in Cobouw

Deel dit artikel

permalink