Klimaat bedreigt Mexicaanse vlinderpracht

Mexico was niet alleen gastheer van de VN-klimaattop, maar ook een goed voorbeeld van de problemen die klimaatverandering met zich meebrengt: de beroemde reservaten in deelstaat Michoacán tellen steeds minder overwinterende vlinders.

Miljoenen monarchvlinders maken jaarlijks een reis van duizenden kilometers vanuit de Verenigde Staten en Canada om te overwinteren in Michoacán. De bergtoppen in het gebied zijn tussen november en februari bedekt met een dikke laag vlinders. Het is een van de spectaculairste migraties ter wereld, die vele duizenden toeristen trekt.

Vorig jaar nam het aantal monarchvlinders echter plotsklaps af met maar liefst 75 procent. Volgens de Amerikaanse bioloog Lincoln Bower, die de vlinders sinds 1954 bestudeert, komt dat door de toenemende hoeveelheid regen. "Februari dit jaar was de natste ooit gemeten. Natgeregende vlinders kunnen niet tegen vrieskou. In combinatie met het historisch lage aantal vlinders zouden de gevolgen catastrofaal zijn geweest, ware het niet dat de vrieskou gelukkig meeviel'', aldus de bioloog.

Naast het veranderde klimaat was ontbossing lang een groot probleem in Michoacán. Decennialang zijn enorme happen genomen uit de habitat van de vlinders, maar met steun van het Wereld Natuur Fonds en de Mexicaanse overheid werd de ontbossing met 95 procent verminderd. Samenwerking met de bewoners van het gebied bleek de sleutel voor het beschermen van de bossen.

"De lokale gemeenschappen beschermen de bossen, ze waken voor illegale houtkap en werken in duurzame ontwikkeling'', aldus Eduardo Rendón, bioloog in Michoacán. "Al die activiteiten leveren ook weer extra werk op. Daardoor zijn we erin geslaagd het leefgebied van de vlinders duurzaam te beschermen. Het is een voorbeeld voor Mexico van hoe om te gaan met onze bossen.''

Ook Bower vindt dat de Mexicaanse regering complimenten verdient voor het stoppen van illegale houtkap in de regio. "De Mexicaanse regering en natuurbeschermers maken goede voortgang in het beschermen van de natuur in Michoacán. Daarbij lijkt het erop dat er dit jaar weer meer vlinders naar Michoacán komen. Monarchvlinders kunnen gelukkig veel hebben.''

Bron: Vroege Vogels

Deel dit artikel

permalink