Houtwolcement: groen, duurzaam en Cradle to Cradle

HoutWolCement (HWC) is in Nederland vooral bekend als isolerende en brandwerende plafondplaat. Ook jarenlang blootgesteld aan de elementen schimmelt en rot dit materiaal niet. Nieuw is dat HWC een van de meest 'groene' en duurzame bouwmaterialen is die de bouwwereld kent.

Na gebruik van meerdere honderden jaren kan het onbeperkt gerecycled worden en bespaard daarbij telkens fossiele brandstof en mergel. HWC levert synergie van de goede eigenschappen van hout en cement. HWC draagt bij aan een aangenaam binnenklimaat en levert aanzienlijke energiebesparingen.

Omdat HWC nu ook beschikbaar is als grote prefab elementen van 600 x 300 x 30-60 cm( R: 4,5-8,3) is het zelfs mogelijk om zonder spouwmuur te bouwen. Ook worden warmte- en geluidsisolatie plus brandwerendheid in één zeer duurzame bouwcomponent zeker gesteld. De hoge isolatiefactor maakt het mogelijk om met dit materiaal energieneutraal te bouwen. Door toepassing van PV en/of grondwarmte in combinatie met beperkte mechanische ventilatie ligt ook een actief huis binnen het bereik.

Besparing bouwkosten
Architectonisch een uitdaging om hier mee te werken. Dit bouwen met LE (Large Elements) biedt enorme besparingen op bouwkosten en voorkomt een aantal veelvoorkomende faalkosten. LE's zijn zeer makkelijk te plaatsen en daarmee uitermate geschikt voor de meeste bouwvormen, inclusief hoogbouw en sociale woningbouw.

Een bouwteam van 4 man en een kleine kraan plaatsen de muren van meerdere huizen op een dag. De effectieve bouwtijd kan dus aanzienlijk verkort worden. Afwerking van de LE muren gebeurt met een stuclaag, eventueel aangevuld met een profielplaat of andere creatieve elementen van metaal, keramiek etc. Ook kan het gecombineerd worden met muurbedekkende planten die kunnen wortelen in een extra laag HWC.

Op dit moment wordt er alleen in Zweden met dit concept gebouwd. Zowel (sociale)woningbouw als scholen en kantoren. De hele verdere Europese markt ligt nog open voor dit interessante nieuwe bouwconcept. Het wachten is op een ondernemer/organisatie die dit marktpotentieel onderkent en deze markt als eerste pakt.

Over Eltomation
Eltomation BV uit Barneveld levert wereldwijd volledig geautomatiseerde productielijnen voor zowel de 60 cm brede HWC platen als de grote prefab bouwelementen. Bouwbeurs 2011, Innovatieplein Hal 10: D034.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Links