Duurzaamheid is...

In het RAP Architectuurcentrum te Leiden is tot 6 maart 2011 de tentoonstelling 'Duurzaamheid is...' te zien.

In de expositie wordt op verschillende niveaus aandacht besteed aan duurzaamheid: van individu tot een duurzame woning, wooncomplexen en hele wijken.

'Duurzaamheid is...' is geen passieve tentoonstelling. Met deze expositie nodigt RAP Architectuurcentrum iedereen uit om mee te denken en te praten over het onderwerp en hier verslag van te doen op de kaarten die bij de tentoonstelling liggen. Rap is gevestigd aan de Nieuwstraat 33 in Leiden en is van maandag tot en met woensdag geopend van 09.00-17.00 uur.

Duurzaamheid van Small tot XX Large
Duurzaamheid is een begrip waar iedereen op alle mogelijke manieren mee geconfronteerd wordt. Het is helemaal in en er zijn verschillende interpretaties van. Duurzaamheid heeft te maken met schaarste van fossiele brandstoffen, met overmatige uitstoot van CO2-gas in de atmosfeer, met opwarming van de aarde enz.

Duurzaamheid speelt op iedere schaal. Een horloge kan lang meegaan en in die zin duurzaam zijn. Of het is gemaakt van materialen die herbruikbaar zijn en daarom geen verlies geven van grondstoffen bij hergebruik. Een huis kan gebouwd zijn van natuurlijke materialen als leem en stro.

Duurzaamheid op individueel niveau
Duurzaamheid in de individuele sfeer kan uiteenlopen van een wasbol die een jaar meegaat of radio die je op kunt winden tot het gebruik van sieraden van herbruikbare materialen. Een woning kan duurzaam zijn als hij goed geïsoleerd is en het bouwmateriaal herbruikbaar is.

De herkomst van de gebruikte energie speelt eveneens een belangrijke rol. Dat wil zeggen: geen gebruik van fossiele brandstoffen als kolen of aardgas, maar energie betrekken uit duurzame bronnen zoals zonne-energie of windenergie. Op die manier kan een woning zelfs energie opleveren in plaats van verbruiken.

Duurzaamheid op grotere schaal
Op een grotere schaal kan duurzaamheid een rol spelen bij scholen en wooncomplexen. Doorgaans is slopen gecombineerd met nieuwbouw minder duurzaam dan het aanbrengen van een goede isolatie en het creëren van een aangenaam binnenklimaat bij oudere gebouwen. Het is duurzaam om een buurt aantrekkelijk te maken voor groepen mensen met verschillende achtergronden en voor mensen van alle leeftijden (levensloopbestendig bouwen).

Door het creëren van veel voorzieningen in de directe woonomgeving zoals winkels, scholen, werkgelegenheid, kinderopvang en bibliotheken wordt het aantal verplaatsingen minimaal gehouden. Hierdoor is minder energie nodig en vindt er dus minder schadelijke uitstoot van bijvoorbeeld het broeikasgas CO2 plaats.

Meer informatie: RAP

Afbeelding: Fietsbrug in Zoetermeer van Syb van Breda

Deel dit artikel

permalink