Dura Vermeer bouwt 'meest duurzame woning van Nederland'

De Natuhome prijsvraag 'Wie bouwt de meest duurzame woning van Nederland?' is gewonnen door Dura Vermeer met haar waterwoning 4D.

Tijdens de  prijsuitreiking in Kasteel Assemburg in Heemskerk ontvingen directeur Jan de Boer en hoofd voorbereiding Marc Heppener van Dura Vermeer de Natuhome Award. Loek Hermans, voorzitter van MKB Nederland en lid van de Eerste Kamer, overhandigde hen de prijs.

Draaien op het water
Directeur Jan de Boer over de winnende inzending van Dura Vermeer: "De waterwoning die we hebben ontwikkeld, heet 4D. Hierbij staat de D voor de vierde dimensie: tijd. Want architecten moeten ook denken buiten de drie geijkte dimensies lengte, breedte en hoogte. Daarbij is voor ons duurzaamheid de vierde dimensie in tijd en beweging. De woning kan bijvoorbeeld draaien op het water. De glaszijde van de woning kan in de winter energie opwekken van de zon en in de zomer kan de gesloten zijde zich afkeren van de zon, zodat de warmte buiten de woning blijft en het dus koel is in de woning. 4D hopen we te kunnen realiseren in Amsterdam-Oost/Watergraafsmeer."

De andere finalisten van de Natuhome prijsvraag waren WVTTK architecten (Eindhoven), Libellahuis (Nieuwegein), Nulwoning (Groenlo), Faro architecten (Lisserbroek, Zutphen) en IQOONwoning (Heerhugowaard).

Deel dit artikel

permalink