Energiezuinigbouwen met HR Building Systems  

Snippers van zacht hout en houtresten afkomstig van houtbewerking vormen het basismateriaal voor de productie van houtbeton.

Hiermee worden holle bouwblokken gemaakt, die eventueel al voorzien zijn van isolatie. Na het plaatsen worden de holle ruimten volgestort met beton en ontstaat een constructieve wand met goede thermische, akoestische en vochtregulerende eigenschappen.

Natuurlijke stoffen
Houtbeton wordt vervaardigd door met zo minimaal mogelijke energiekosten houtsnippers fijn te malen tot de juiste grootte. De houtresten worden vervolgens vermengd met de natuurlijke stoffen cement, water en mineralen en gevormd tot HR Bouwblokken en HR Isolatieplaten. Het HR Bouwblok en de HR isolatieplaten onttrekken het broeikasgas CO2 aan het milieu door dit in de vorm van koolstof in de houtsnippers op te slaan.

Producent van deze producten is het Oostenrijkese Isospan Baustoffwerk GmbH. In Nederland worden de producten geleverd door HR Building Systems uit Hengelo (Ov).

Hoewel de holle bouwblokken van houtbeton in Nederland nog onbekend zijn, worden ze in andere Europese landen al tientallen jaren toegepast.

Eigenschappen
De holle blokken zijn er in diverse maten. Ze zijn leverbaar met isolatieplaten van EPS. Die zitten aan de binnenzijde van de buitenschaal. De resterende holle ruimten worden na het stapelen van de blokken volgestort met beton. Er zijn speciale hoek- en eindblokken, blokken voor de oplegging van vloeren (hierbij is de binnenschaal verlaagd) en stelblokken die op de gewenste hoogte worden geleverd.

Met deze na de betonstort massieve wanden kan er vrij van koudebruggen worden gebouwd. Er zijn bijvoorbeeld geen spouwankers nodig. Tevens zijn er complete prefab wandelementen leverbaar. De wanden kan je aan de buitenzijde voorzien van elk gewenst materiaal.

Door de open structuur van houtbeton kan vocht vrij van binnen naar buiten diffunderen!! via de ribben van houtbeton in de volgestorte spouw. Ook hebben de wanden goede warmte-accumulerende eigenschappen, waardoor een aangenaam binnenklimaat ontstaat. Tot slot resulteren de wanden door de grote massa in een goede geluidsisolatie.

Het oppervlak van de bouwblokken haalt brandklasse A2-s1 d0 volgens EN 13501-1. Dat wil zeggen dat er geen vlamoverslag optreedt, er geen rookontwikkeling is en er ook geen druppelvorming optreedt. De brandwerendheid van de gehele wand is afhankelijk van de betondikte van de kern. Bij een betonkerndikte van 100 mm wordt dan een brandweerstand van 30 minuten gehaald, bij 120 mm is dat 60 minuten en bij meer dan 170 mm is dat zelfs 120 minuten.

Uitvoering
De blokken worden in het werk verdiepingshoog opgestapeld, zonder mortel of lijm. Ze worden daarbij in halfsteensverband gestapeld. Door de hoge wrijvingsweerstand tussen de blokken, blijven deze op hun plaats. Na het plaatsen van de blokken worden de holle ruimten volgestort met beton.

In principe kan dit zonder wapening, maar om constructieve redenen kunnen wapeningsstaven, korven of netten in sommige holle ruimten worden geplaatst. Ook kunnen de holle wandblokken over stekeinden uit een betonvloer worden geplaatst.

Voor meer informatie: HR Building Systems

Deel dit artikel

permalink