Zonnecellen in bouwproduct

Een consortium van bedrijven, hogescholen, universiteiten en TNO wil zonnecellen gaan integreren in bouwelementen, zo is te lezen in Cobouw.

Onder de naam RAAK Pro wil het consortium binnen vier jaar de eerste demonstratieproducten op gaan leveren.

Doel van het consortium is een gebouwschil die duurzaam recyclebaar is, dezelfde levensduur heeft en fotovoltaïsche of thermische zonnecellen bevat. Zonnecellen en andere energieleverende producten moeten worden geïntegreerd in het dak, de gevel en het glas van de ramen.

Producten met ingebouwde zonnecellen zijn nu nog schaars en duur in productie. Er moet onder andere een oplossing worden bedacht voor het opwarmen van zonnecellen. Daarbij moet het bouwelement zelf goed blijven functioneren en wordt ook het installeren aanzienlijk complexer.

Participanten
Naast de Hogeschool Zuyd doen ook de TU Eindhoven, Wageningen Universiteit, Avans Hogeschool, Solland Solar, Solar Modules Nederland, Scheuten Solar, Bamboo Solutions en ingenieursbureau Cauberg-Huygen mee. Het RAAK Pro project wordt uitgevoerd onder de vlag van RiBuilt, het kennisinstituut voor duurzaam bouwen van Hogeschool Zuyd in Heerlen.

Bron: Cobouw

Deel dit artikel

permalink