Eerste energieneutrale zwemcomplex

Een burgerinitiatief in de provincie Overijssel leidt tot het eerste energieneutrale zwem-, zorg- en sportcentrum in Nederland. Middels het gebruik van bodemwarmte en zonne-energie wordt een reductie van bijna 1 miljoen kg CO2-uitstoot bereikt.

Niet alleen krijgt de gemeente de beschikking over een compleet nieuw sportcentrum met een 50-meter wedstrijdbad maar tegelijkertijd kan een groot aantal huishoudens van energie worden voorzien.

Door een sterke isolatie, hergebruik van warmte, het gebruik van bodemwarmte en zonne-energie kan het energieneutrale complex worden gerealiseerd. Een biomassacentrale vangt de pieken in het energieverbruik op en kan op hetzelfde moment een groot aantal huishoudens en instellingen in de gemeente Dinkelland van duurzame energie voorzien.

Kay Pierik, voorzitter van de werkgroep: 'Er ligt een uniek plan dat nooit eerder is uitgevoerd toegesneden op de toenemende zorgbehoefte, met topsportfaciliteiten, energieneutraal en met lagere kosten voor de gemeenschap. Zo zie je dat bezuinigen en innoveren hand in hand kunnen gaan.' 

Besparing van gemeenschapsgeld
De nieuwbouw van het complex wordt gerealiseerd volgens het concept 'gewoon zwemmen' van de Koninklijke Nederlandse Zwem Bond (KNZB). Dit betekent onder meer het gebruik van duurzame materialen en een minimaal energieverbruik.

Samen met de aandacht voor zo efficiënt mogelijk toezicht, leidt het ontwerp tot veel lagere exploitatiekosten dan bij normale ontwerpen. De geschatte besparing op gemeenschapgeld op lokaal niveau bedraagt de eerste tien jaar al ongeveer € 800.000.

Besluitvorming
Het voorstel ligt nu bij de gemeenteraad van Dinkelland. Als door de raad positief wordt beslist over het plan wordt naar alle waarschijnlijkheid nog in 2011 gestart met de bouw. De opening van het gehele complex zal dan naar verwachting in het najaar van 2012 plaatsvinden.

Deel dit artikel

permalink