Leergang Warmtepompen

OTIB heeft de Leergang Warmtepompen ontwikkeld.

Onder druk van de stijgende energiekosten en de toenemende vraag naar duurzame systemen, is er steeds meer vraag naar warmtepompen in de woning- en utiliteitsbouw.

Voor het ontwerpen en realiseren van goede warmtepompsystemen is actuele kennis van zaken onontbeerlijk. De technische ontwikkelingen gaan immers snel. Voor het verkrijgen van de benodigde kennis op het gebied van het ontwerpen en installeren van warmtepompsystemen, is op initiatief van OTIB de Leergang Warmtepompen ontwikkeld.

Hieraan hebben meegewerkt: ISSO, DWA installatie- en energieadvies, Uneto-VNI, Kenteq en Stichting Warmtepompen (thans DHPA).

Opbouw leergang
De leergang is opgebouwd uit vijf verschillende cursussen die, afhankelijk van de complexiteit, 1 tot 3 dagen duren. Er is één basiscursus (vroeger 2) en vier verdiepingscursussen. De opbouw is hieronder schematisch weergegeven.

De cursussen zijn ontwikkeld rond de in dit kader beschikbare ISSO richtlijnen op het gebied van warmtepompen, te weten ISSO publicaties 72, 80 en 81. Verder is bij de ontwikkeling van de leergang gebruik gemaakt van de al aanwezige kennis en ervaring bij de fabrikanten, ontwerpers/adviseurs en installateurs.

Hiermee kennen de cursussen een duidelijk praktijkgerichte benadering van de materie op basis van een gedegen theoretische onderbouwing.

Onderwerpen
- Ontwerpen van individuele en kleine warmtepompsystemen voor woningen (april 2011)
- Integraal ontwerpen van collectieve installaties met warmtepompen in de woningbouw (feb 2011)
- Integraal ontwerpen van warmtepompinstallatie voor utiliteitsgebouwen  (mei 2011)
- Ontwerpen en installeren van lucht/lucht warmtepompsystemen voor utiliteitsgebouwen (maart 2011)

Meer informatie: : www.stichtingwarmtepompen.nl/cursussen

Deel dit artikel

permalink