'Zonder strategie en structuur is succes met BIM ondenkbaar'

'BIM-software is geen confectie, maar vraagt maatwerk, meent Piet Oskam. Key note speaker tijdens het Greenbuild Congress en directeur van het CIB.

"BIM moet bij het bedrijf passen als een goedsluitende jas. Zo'n jas moet je dan wel een langere periode kunnen gebruiken, zodat de investering echt wordt terugverdiend. Onder druk van de huidige BIM-hype bestaat het gevaar dat MKB-ondernemers te snel met deze mode mee gaan doen, zonder dat zij zich realiseren dat BIM geen modeartikel is, maar vooral functioneel moet zijn." Zo verwoordt Piet M. Oskam, directeur Centrum voor Innovatie van de Bouwkolom (CIB) zijn zorgen over MKB-ondernemingen uit alle schakels van de bouwkolom, die gemakkelijk meegesleept worden door de huidige BIM-golf die de bouwsector raakt.

"De investering in BIM vraagt een strategische keuze voor integrale samenwerking en een doordachte bedrijfsstructuur, gericht op samenwerking met andere schakels in de bouwkolom. Als die strategie en structuur ontbreken, wordt BIM zeker geen succes." Dat heeft het CIB gebracht tot een intensivering van de inzet tijdens de jaarlijkse Bouw & ICT-beurs die door VNU Exhibitions Services in het Utrechtse Jaarbeursgebouw georganiseerd wordt.

Doordacht stappenplan
Tijdens deze editie van Bouw & ICT worden veel bezoekers uit de bouwsector verwacht die nog niet eerder met BIM in aanraking kwamen. De Bouw & ICT 2011 omvat een drietal beursdagen, gelijktijdig met de Internationale Bouwbeurs, die in dezelfde beursweek in de beurshallen van de Utrechtse Jaarbeurs gehouden wordt.

Het CIB zorgt tijdens de drie beursdagen van Bouw & ICT 2011 op 8, 9 en 10 februari 2011 een informatief lezingenprogramma in Julianazaal 1 van het Jaarbeursgebouw, geeft uitvoering aan een Integratielounge op de beursvloer van Bouw & ICT en heeft voor alle beursbezoekers een Integratiecheck beschikbaar. Met al die inzet wil het CIB een inhoudelijke bijdrage leveren aan een succesvolle toepassing van BIM, gebaseerd op een strategisch doordachte keuze en een op integratie gebaseerde bedrijfsstructuur.

Integratiecheck
De Integratiecheck van het CIB wordt uitgereikt aan alle geïnteresseerde bezoekers van de Bouw & ICT 2011 en omvat een checklist waarin de hoofdlijnen van de strategie, de structuur en het succes met BIM aan de orde komen. Belanghebbende bouwondernemers kunnen in de CIB Integratielounge terecht met praktijkvragen over de aanschaf van BIM-pakketten, de daarmee gemoeide strategische keuze en de daaruit voortkomende bedrijfsstructuur.

De CIB Integratielounge is op de beurs te vinden met standnummer B056.

Meer informatie over Greenbuild waar Piet Oskam over ketenintegratie zal spreken.

Deel dit artikel

permalink