Indicatie voor producten op weg naar Cradle to Cradle

NIBE is hard bezig om deel 1 van NIBE’s Basiswerk Milieuclassificaties Bouwproducten over Draagconstructies geheel opnieuw te maken. Source to source (S2S) wordt de nieuwe NIBE indicatie voor producten op weg naar cradle to cradle.

NIBE is hard bezig om deel 1 van NIBE’s Basiswerk Milieuclassificaties Bouwproducten over Draagconstructies geheel opnieuw te maken. Dat betekent dat alles nu gebaseerd is op de nieuwe Nationale milieudatabase en aangevuld met die gegevens die NIBE altijd heeft gebruikt, maar die niet in de Nationale milieudatabase zijn opgenomen, zoals landgebruik, ecologische aantasting, hinder, enz.  

Cradle to Cradle
Naast de standaard klassieke milieuclassificaties, gaat het NIBE we nog een extra indicatie maken. Ze krijgen veel vraag naar of een bepaald product nu cradle to cradle (C2C) is. Nu is C2C een beschermd systeem, dus kan er niet zomaar een indicatie afgegeven worden.

Daarnaast is het een vrij ingewikkeld systeem. Om te beoordelen of iets C2C is moet bekend zijn:
- In welke kringloop hoort het product thuis, biologische of technologische kringloop of is het gemengd.
- Indien het gemengd is, is het dan scheidbaar of gemengd en niet eenvoudig scheidbaar.
-
Voorts is van belang of er schadelijke stoffen in zitten, waarbij dus alle producten gescreend moeten worden of ze voorkomen op de lijst met schadelijke stoffen.
- In hoeverre is gebruik gemaakt van duurzame energie. 


S2S
Source to source (S2S) wordt de nieuwe NIBE indicatie voor producten op weg naar cradle to cradle. Alle producten zullen een indicatie krijgen in hoeverre ze S2S zijn. Deze indicatie is in geen geval een vervanging van het C2C label, het is slechts een indicatie voor de gebruikers van de Basiswerken van het NIBE.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Nibe