Ontwerpwedstrijd duurzame wijk

De gemeente Beek schrijft een ontwerpprijsvraag uit voor de eerste duurzame wijk in Limburg. Architecten en ontwikkelaars worden uitgedaagd betaalbare, duurzame en energiearme woningen te ontwerpen van herbruikbare materialen.

De opdracht is om samen met aannemers, constructiebedrijven, installateurs en toeleveranciers op zoek te gaan naar innovatieve en betaalbare oplossingen. Door in competitie en teamverband na te denken over duurzame oplossingen, bouwmethodes, materiaalgebruik en prijsstelling, ontstaat uiteindelijk het beste plan, zo verwacht de gemeente Beek.

Eerste duurzame wijk
Eind 2008 hebben Beek en de Provincie Limburg een intentieovereenkomst getekend om de eerste van twee geplande duurzame wijken in Limburg te realiseren. Het wordt de eerste duurzame wijk in Limburg.

De gemeente wil dat de wijk en de woningen op het gebied van onder andere energie, omgeving, gebruik van de woningen, milieu en materiaalgebruik van materialen duurzaam vormgegeven en gerealiseerd worden. Daarbij dienen wel technische en financieel haalbare en - waar mogelijk - beproefde maatregelen te worden toegepast.

In de herontwikkeling moeten ook de principes van cradle to cradle worden toegepast; gebruikte grondstoffen moeten in principe altijd opnieuw gebruikt kunnen worden en er mag geen afval overblijven.

Inschrijven
Inschrijven voor de wedstrijd is mogelijk vanaf 10 februari tot 25 maart 2011. Meer informatie over de prijsvraag en het project is te vinden op de website van de gemeente Beek onder Actueel.

Bron: Architectenweb

Deel dit artikel

permalink