Kabinet komt met overzicht toestand dijken

Staatssecretaris Joop Atsma (Infrastructuur, CDA) stuurt de Tweede Kamer dit jaar een overzicht van de toestand van alle primaire waterkeringen. Volgens Atsma kunnen 'aangepaste normen en nieuwe inzichten' de oorzaak zijn dat provincies waarschuwen voor de staat van de dijken.

Atsma antwoordt dat op vragen van PVV-Kamerlid Richard de Mos. Hij vroeg zich af waarom provincies waarschuwen voor de staat van dijken en hoe het kan dat Nederland wordt 'beveiligd' door slecht onderhouden dijken.

De staatssecretaris stelt dat 'door de waterschappen en Rijkswaterstaat veel tijd en geld besteed aan het onderhouden van waterkeringen'. "Om te beoordelen of de toestand van de waterkeringen op orde is, wordt volgens de wettelijke systematiek één keer per zes jaar de toestand van de waterkeringen getoetst."

Een veelheid aan oorzaken kan volgens Atsma aanleiding zijn voor het niet voldoen aan de normen. Dat kan door: 'aangepaste voorwaarden, nieuwe inzichten, fysieke veranderingen van de waterkering of het nog niet meenemen van effecten van lopende verbeterprogramma's'. Bij de toetsing spelen ook de provincies, als toezichthouder op de waterschappen, een rol, stelt Atsma. Dat zal volgens de staatssecretaris de reden zijn waarom de provincies aan de bel hebben getrokken.

Deel dit artikel

permalink