Nieman Raadgevende Ingenieurs nieuwe partner Duurzaam Gebouwd

Duurzaam Gebouwd is verheugd om Nieman Raadgevende Ingenieurs als partner te mogen verwelkomen. Een interview met Harm Valk, senior adviseur Energie en Duurzaamheid.

Wat doet Nieman Raadgevende Ingenieursbureau precies?
"Nieman is een ingenieursbureau voor bouwkwaliteit, bouwveiligheid en bouwfysica. Wij passen gedegen kennis van de bouwregelgeving toe in praktische adviezen. Daarbij beperken we ons niet tot de ontwerpfase, maar we bieden ook ondersteuning in uitvoering en in de beheersfase."

Wie adviseren jullie?
"We ondersteunen de gehele bouwkolom met onze adviezen. Op projectniveau zijn we een partner voor het (ontwikkelende) bouwbedrijf, architecten, corporaties en ontwikkelaars. Daarnaast zijn we betrokken bij beleidsadvies en bij kennisoverdracht."

Is duurzaamheid een belangrijk thema binnen jullie organisatie?
"Al vanaf de oprichting van het bureau in 1988 zijn we betrokken bij projecten op het gebied van duurzaamheid en energiezuinigheid: de E'novatieprojecten, Ecolonia, de Voorbeeldprojecten van SEV en de tenderprojecten wat nu Agentschap NL heet. In onze visie maakt een goede uitvoeringskwaliteit een integraal deel uit van een duurzaam gebouwd project. Het daadwerkelijk realiseren van de duurzaamheidsambitie kun je kenmerken als onze missie op dit gebied."

Duurzaamheid gaat verder dan energiezuinigheid en materiaalkeuze, meent Valk. "Denk aan duurzame (brand)veiligheid, een waterdichte detaillering en de mogelijkheid tot het kunnen uitvoeren van het noodzakelijke onderhoud. Al deze aspecten bepalen samen de uiteindelijke duurzame gebruiksmogelijkheid van de gebouwen die we realiseren, renoveren en dagelijks gebruiken."

Waarom zijn jullie partner geworden van Duurzaam Gebouwd?
"Wij delen onze kennis graag, maar we kunnen ook leren van anderen. In Duurzaam Gebouwd zien we enerzijds een platform om onze duurzaamheidsvisie te tonen en anderzijds een groep enthousiaste partijen waaraan wij ons kunnen scherpen."

Wat verwachten jullie van de markt de komende jaren?
"Duurzaamheid is inmiddels het experiment en de vrijblijvendheid voorbij. Het is goed om te zien dat het bedrijfsleven nu het stokje overneemt van de overheid. Voor veel opdrachtgevers is het geen vraag meer of zij kiezen voor duurzame huisvesting, maar hoe. Dit speelt helemaal in de bestaande bouw: een moeilijke, maar zeer uitdagende markt waarin we al veel ervaring hebben opgedaan. Daar gaat het gebeuren de komende jaren!"

Voor meer informatie: Nieman Raadgevende Ingenieurs 

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Nieman Raadgevende Ingenieurs