Out of the Box (I)

In de nieuwe rubriek ‘Out of the box’ komt bouweconoom Hans Hidden met enige regelmaat met inspirerende 'duurzame' ideeën. Daarnaast tonen we ideeëen van de bezoekers van  Duurzaam Gebouwd NL. Deze week een bijdrage van Henk van der Weijst, inclusief een filmpje.

Een niet draaiende windmolen
Sinds enkele decennia gebruiken we windmolens vooral om elektriciteit op te wekken. Ondanks het groene imago, zijn velen die grote mechanische horizonvervuilers beu. Ze willen wat anders, maar wat?

Vele varianten zijn op internet te vinden. De rode draad - in the box - is dat het draaiende constructies zijn, gemaakt door de mens van dood materiaal. 'Out of the box' is het dan om die draai beweging los te laten en samen te werken met de natuur, met levend materiaal. Met als resultaat: een wiebelende hoge windvangende boom in een grote planten container.

Wiebelen
Hoge bomen vangen veel wind. Te veel, en "krak". Kon je al die val energie maar eens omzetten in elektriciteit. Maar ja, zo'n boom valt maar een keer. Als hij nu weer snel rechtop gezet kon worden, en nog honderden keren om kon vallen, hebben we een mooie elektriciteitcentrale (en een doorlevende boom). Wiebelen blijkt te voldoen aan bovenstaande omschrijving van herhaalbaar omvallen en terugkeren.

Met als resultaat op land elektriciteit opwekkende windparken, die eruitzien als wiegende kleine bospercelen.
Terug natuur, weg horizonvervuiling.

Henk van der Weijst
Orderpicker bij een horecagroothandel te Moerdijk en Out of the box-denker

Idee?
Wilt u ook een idee delen met de lezers van Duurzaam Gebouwd NL, stuur dan een mail naar Gerard vos g.vos@duurzaamgebouwd.nl onder vermelding van: Out of the box.

Deel dit artikel

permalink