Grontmij verwerft opdracht voor Energieambitie 2020 van de Rijksgebouwendienst

Via de Europese aanbesteding volgens Niet-Openbare procedure FCIB 1ste tranche, heeft Grontmij opdracht gekregen voor het Functioneel Controleren, Inregelen en Beproeven (FCIB) van de klimaatinstallaties in 22 objecten van de Rijksgebouwendienst.

Dit project is onderdeel van het Rgd-programma "Energieambitie 2020" en komt voort uit het Kabinetsprogramma 'Schoon en Zuinig'. Met het optimaliseren van de klimaatinstallaties zorgt Grontmij voor een aanzienlijke energiebesparing en reductie van de CO2-uitstoot in deze bestaande gebouwen van de Rijksgebouwendienst.

Duurzame installatie-expertise en energiemanagement
Grontmij zorgt voor een functionele controle van de klimaatinstallaties op energie-efficiency, een nieuwe inregeling en een test op goede werking. Daarnaast voert zij ook het binnenmilieuonderzoek uit. Voor het lucht- en waterzijdig inregelen en de regeltechniek heeft Grontmij samenwerking gezocht met Aerodynamiek en Coneco.

Grontmij verzorgt het totaal projectmanagement van dit project. Zo zorgt zij dat alle installaties zodanig ingeregeld worden dat een optimaal energieverbruik ontstaat. Grontmij zal tevens na uitvoering van FCIB de installaties op afstand blijven monitoren voor continue controle en borging van het lagere energieverbruik.

 'Schoon en Zuinig'
Het kabinet wil met het beleidsprogramma 'Schoon en Zuinig' gemiddeld twee procent per jaar energie besparen. In 2020 moet er 25 procent zijn bespaard binnen de rijkshuisvesting. Ook moet in 2012 de energievoorziening van de rijkshuisvesting CO2-neutraal zijn. De overheid neemt de komende jaren maatregelen om deze doelstellingen te realiseren.

Energiebesparing maatschappelijk vastgoed
In het kader van het programma 'Energieambitie 2020' heeft de Rijksgebouwendienst een basispakket ontwikkeld om energie te besparen waaronder het FCIB van de klimaatinstallaties. Met het FCIB worden de klimaatinstallaties in gebouwen zo ingeregeld dat een optimaal thermisch comfort wordt bereikt met een zo laag mogelijk energiegebruik.

De gebouwen zijn onderdeel van de vastgoedportefeuille van het Ministerie van Veiligheid en Justitie en bieden huisvesting aan penitentiaire inrichtingen in het Oosten van Nederland. Ervaring leert dat dergelijk energiemanagement als het FCIB een besparing, zowel in energie als in kosten, oplopend tot 20% kan opleveren. Door 22 panden, totaal ongeveer 210.000 m2 bruto vloeroppervlak, in één keer aan te pakken zet de Rijksgebouwendienst wederom een stap in de energieambitie van het Rijk.

Deel dit artikel

permalink