'Brand in een passiefhuis gevaarlijker'

Het gerucht deed al langer de ronde, maar nu is het bevestigd door de Belgische overheid: een brand in een passiefhuis is mogelijk gevaarlijker dan in een traditionele woning. Vanwege de luchtdichtheid kan een backdraft (ontploffing) ontstaan bij het openen van een deur of raam.

Bovendien kan de rook zich snel verspreiden via het ventilatiesysteem. Dat meldt de Belgische federale overheid op bouwbeurs Batibouw 2011. Het Belgische ministerie van Binnenlandse Zaken laat momenteel de brandveiligheid van passiefhuizen onderzoeken. Zulke woningen zijn zeer goed thermisch geïsoleerd, vrijwel luchtdicht en afhankelijk van een ventilatiesysteem.

Het onderzoek zal verder gaan dan eerder onderzoek door Sylvain Brohez van de Universiteit van Bergen (Mons). Brohez simuleerde een brand in een traditioneel en een passiefhuis. In het laatste liep de temperatuur hoger op en verspreidde de rook zich sneller. Volgens een woordvoerder van de Stichting Passiefhuis in Sliedrecht is in Nederland nog geen onderzoek gedaan naar de ontwikkeling van brand in passiefhuizen

Bron: Cobouw

In de Linkedin-groep van Duurzaam Gebouwd is over bovenstaand onderwerp een discussie gestart!!!

Deel dit artikel

permalink