Bouwketen: ontwerpfase sleutel voor faalkostenreductie

Er is de bouw veel aan gelegen faalkosten in het proces te verminderen. Meer aandacht voor de uitvoerbaarheid van een project in de ontwerpfase is in de keten de meest genoemde manier om dit voor elkaar te krijgen. Het verbeteren van de communicatie en meer integraal ontwerpen zijn daarna de meest genoemde manieren.

In 2010 werden faalkosten in de bouw geschat op 11,4% van de omzet. Het gaat hier om extra uitgaven die ontstaan door vermijdbaar tekortschieten in het bouwproces. De noodzaak faalkosten terug te dringen neemt almaar toe, mede dankzij de huidige conjunctuur. Marktpartijen is gevraagd wat volgens hen de drie beste manieren zijn om faalkosten binnen de bouw te verminderen. Meer aandacht voor de uitvoerbaarheid in de ontwerpfase wordt hierbij het meest genoemd. Vooral hoofdaannemers B&U (39%) zijn hiervan overtuigd. Van de architecten vindt 32% dat dit één van de belangrijkste methoden is om faalkosten te reduceren.

Integraal ontwerp
Betere communicatie en meer integraal ontwerpen zijn volgens marktpartijen ook belangrijke aandachtspunten om de faalkosten te verminderen. Vooral architecten en ontwikkelaars verwachten beterschap als er meer integraal ontworpen zou worden. Als meer partijen eerder betrokken zijn bij het bouwproces, kan dit de kloof tussen verschillende fasen in het bouwproces wegnemen. In dit licht is het jammer dat de onderaannemer nauwelijks vertrouwt op integraal ontwerpen als medicijn tegen faalkosten. Wel zien onderaannemers veel in het verbeteren van de communicatie (45%). Integraal ontwerpen zou hiervoor juist kunnen zorgen.

Installateurs zien meer afstemming tussen de bouwkunde en de installatietechniek logischerwijs vaak als manier om faalkosten te verminderen. Architecten wijzen daarnaast bovengemiddeld vaak dat verantwoordelijkheden minder versnipperd moeten worden.

Ondervangen van oorzaken
Miscommunicatie en gebrekkige gegevensuitwisseling zijn de grootste veroorzakers van faalkosten. De bouw is een complexe sector met veel verschillende partijen en deelprocessen. In de afstemming van die processen gaat het regelmatig mis. Het is derhalve logisch dat de bouw bij het terugdringen van faalkosten vooral kijkt naar manieren om deze problemen te ondervangen.

Door in de ontwerpfase al te kijken naar de uitvoerbaarheid van een project zijn technische aanpassingen later bijvoorbeeld niet meer nodig en liggen alle partijen op één lijn. Het verbeteren van de communicatie en integraal ontwerpen staan in het verlengde hiervan. Bij laatstgenoemde bouwmethode wordt de kennis in de ontwerpfase van de verschillende disciplines gedeeld waardoor bijvoorbeeld de uitvoerbaarheid ook beter getoetst kan worden. Integraal ontwerpen lost bovendien automatisch de eerste twee manieren om faalkosten te verminderen grotendeels op.

Meer oplossingen
Hoewel er redelijke consensus is over de beste manieren om faalkosten terug te dringen, verschillen de meningen over andere manieren per partij. Alle genoemde oplossingen kunnen in meer of mindere mate de faalkosten terugdringen. Indien meerdere wegen worden bewandeld om de faalkosten terug te dringen, kan er zelfs een versterkend effect optreden.

Manieren om faalkosten binnen de bouw te verminderen (top-10, in %) 

 

Arch.

Hoofdaann.

Install.  Onderaann  Ontwik.

Aandacht uitvoerbaarheid in ontwerpfase

32

39

31

34

37

Verbetering communicatie

19

38

37

45

34

Meer integraal ontwerpen

31

16

21

1

26

Ketenintegratie

7

23

18

10

27

Ervaringen gebruiken bij volgende projecten

14

17

13

14

18

Meer afstemming bouwkunde en installatietechniek

17

19

33

14

14

Al tijdens het PVE samenwerken

2

14

22

5

18

Duidelijke contracten

21

13

15

18

8

Leveren kwaliteit aan eindgebruiker centraal stellen

19

11

10

20

15

Minder versnippering verantwoordelijkheden

29

7

9

13

18

 Bron: BouwKennis Jaarrapport Nederland 2010/2011, juli 2010

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door BouwKennis BV