Boomvormige windturbines

Windturbines zijn nog niet uitermate populair. De één zegt dat ze ten onrechte op subsidie draaien, de ander ziet de molens als horizonvervuiling. Designbureau NL Architects stelt daarom voor om windmolens te maken die eruit zien als bomen.

De windturbines maken volgens het bureau deel uit van "een lopend onderzoek naar de sculpturale mogelijkheden van windenergie." Uitdaging is om ze geschikt te maken voor parken, boulevards en woningen. Daardoor worden windmolens mogelijk op grote schaal in gebruik genomen en hoeven ze ook niet op subsidie te draaien.

De turbines die NL Architects in gedachten heeft, vallen onder de merknaam 'Eddy'. De molens zouden kunnen draaien op windvlagen uit alle richtingen en kunnen, in tegenstelling tot conventionele windturbines die veel open ruimte nodig hebben, overal worden gebouwd.

Elke boom bevat drie tot twaalf turbines die jaarlijks tussen de 13.680 à 55.000 kilowattuur kunnen genereren. Dat is relatief weinig, aangezien er windparken zijn die 700 miljoen kilowattuur per jaar opleveren.

 Bron: Nu.nl

Deel dit artikel

permalink