Herbestemmen kantoren naar woningen aangewezen route

In tegenstelling tot minister Donner van Binnenlandse Zaken vindt Grontmij dat lege kantoorpanden wel degelijk kunnen worden herbestemd tot woningen.

Er staan voldoende panden leeg op locaties die zeer geschikt zijn voor een woonbestemming. Bovendien is hergebruik van deze kantorende meest duurzame oplossing voor de leegstand omdat het onnodig extra beslag op de schaarse ruimte in ons land voorkomt.

Vergrijzing
Volgens Grontmij kan herbestemming worden gerealiseerd door middel van een gebiedsgerichte aanpak en in samenwerking met overheden, ontwikkelaars en corporaties. Een voorbeeld waarbij dit succesvol wordt toegepast is het project 'Hart van Zuid' in het centrum van de gemeente Hengelo waar Grontmij bij betrokken is. Deze voormalige locatie van de Storkfabriek wordt herontwikkeld tot een nieuw woon- en werkgebied.

Gezien de vergrijzing biedt het herbestemmen van lege kantoren naar appartementen voor ouderen een uitgelezen kans. Het adviesbureau onderschrijft dan ook het actieprogramma van minister Schultz van Infrastructuur. 

2 miljoen vierkante meter
De groeiende groep ouderen heeft behoefte aan kwalitatief hoogwaardige woningen op een goed te bereiken locatie. In Nederland staat bijna 6 miljoen vierkante meter kantoor leeg. Een eerste schatting geeft aan dat hiervan 2 miljoen vierkante meter zeer geschikt voor woningbouw is.

Op de geschatte 2 miljoen vierkante meter zouden ongeveer 20.000 appartementen gebouwd kunnen worden. Deze woningen zullen niet, zoals minister Donner beweert, tweederangs zijn, omdat het gros van de kantoorgebouwen volgens Grontmij voldoende flexibel is in techniek en indeelbaarheid om te transformeren naar duurzame, hoogwaardige appartementen.

Het adviesbureau werkt zelf op dit moment aan een strategisch huisvestingsplan voor haar kantoren. Uitgangspunt van dit plan is revitalisering van bestaand vastgoed, omdat dat de meest duurzame keuze is. Voor de kantoren die Grontmij eventueel achterlaat zal zij een herbestemmingsplan aan de eigenaar ter beschikking stellen.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Grontmij Nederland B.V.