Rekensoftware ontbreekt voor epc 0,6

De epc norm voor nieuwbouw is sinds 1 januari van 0,8 naar 0,6 gegaan. De norm NEN 7120 is recentelijk vrijgegeven door de NEN, wat betekent dat de markt er nu echt mee moet gaan werken. Alleen is de rekensoftware nog niet up-to-date...

"Des te lager de epc, des te meer ben je afhankelijk van de techniek," vertelt Dirk Breedveld, business unit manager van NEN-Bouw. "In de epc-norm NEN 7120 staat de techniek dan ook centraal."

De software die bij de NEN 7120 hoort is nog niet up-to-date, beaamt Breedveld. "Die wordt nu door diverse marktpartijen ontwikkeld. 18 maart jongstleden is de nieuwe norm vrijgegeven, daarna kan de markt de nieuwe norm hanteren. Er komt dan een gewenningsperiode van minimaal drie maanden."

Software beschikbaar
De marktpartijen die bij projecten nu gebruikmaken van technieken kunnen vooralsnog niet testen of ze voldoen aan de nieuwe epc. Het wachten is dus op de software. Hoe staat het daarmee?

Richard Schmidt van adviesbureau DGMR werkt met zijn team hard aan de software voor de nieuwe norm. "We hopen tussen juni en augustus de software beschikbaar te hebben", meldt Schmidt. "De stap die we hierin volgen is dat we de software gratis beschikbaar stellen tot de norm definitef van kracht is. En dat zal naar verwachting in oktober zijn."

Voor nu is het dus nog even werken met de nieuwe norm en met de oude software.

Tekst: Gerard Vos

Deel dit artikel

permalink