Waterwonen in Nederland

Waterwonen in Nederland schetst de trends en experimenten op het gebied van architectuur op het water. Water is niet weg te denken uit onze ruimtelijke ordening, stedenbouw en planologie.

De gevolgen van klimaatverandering en stedelijke ontwikkelingen voor deze dichtbevolkte delta zijn groot en dwingen tot experimenten met nieuwe woonvormen en inrichtingsprincipes. In de afgelopen jaren zijn er verschillende typen waterwoningen ontworpen: drijvende woningen, amfibische woningen, paal-woningen, terpwoningen, dijkwoningen.

De eerste pilots zijn al gerealiseerd, maar nu zullen die groepen woningen uitgroeien tot complete waterwijken met een eigen infrastructuur en -systeem van voorzieningen. Dit boek laat zien wat er gebeurt rond waterwonen en hoe dat gebeurt. Met als toegift: een voorzet voor hoe het in de toekomst nog beter, slimmer en groter kan. Vanaf 11 april is de publicatie Waterwonen in Nederland verkrijgbaar in de boekhandel.

Woonbotenwijk
Mensen wonen al eeuwen op en bij het water. De Nederlandse delta en de polders kennen een lange traditie en hebben hun oorsprong in stedelijke en klimatologische ontwikkelingen. Experimenten met nieuwe woonvormen en inrichtingsprincipes leveren nieuwe inzichten op voor de toekomst van het wonen in de delta.

Stedenbouwkundigen, planologen, ontwikkelaars, ontwerpers, beleidsmakers en andere denkers zijn uitgedaagd om water te integreren in hun visie op wonen en stedenbouw. Hoe ontwerpen we een wijk die méér is dan een 'gewone' landwijk met veel water en meer dan een woonbotenwijk met wat voorzieningen? Hoe gaan we om met verkeer, kwaliteit van de openbare ruimte en met privacy? Waterwonen in Nederland reikt de woonoplossing voor de toekomst aan.

Projecten
Het Nieuwe Water, Westland, Gouden Kust, Maasbommel Acquavista, Almere; Steigereiland, IJburg/Amsterdam; Nesselande, Rotterdam; H2O Wonen, Zeewolde; Stadswerven, Dordrecht; Westflank, Haarlemmermeer; Sausalito Bay, Californië (VS); HafenCity, Hamburg

Waterwonen in Nederland Bestellen

Waterwonen in Nederland
Architectuur en stedenbouw op het water
Anne Loes Nillesen, Jeroen Singelenberg
Nederlands/Engelse editie | ISBN 978-90-5662-780-5 | € 29,50 
Verschijnt 11 april 2011
Paperback met flappen | Geïllustreerd (kleur en zw/w) | 128 pagina's 
Formaat: 23 x 28 cm 
Vormgeving: Joseph Plateau
NAi Uitgevers in samenwerking met Stuurgroep Experimenten Volkshuisvesting (SEV) en D.EFAC.TO architectuur en stedenbouw

Deel dit artikel

permalink