Duurzame gebiedsontwikkeling is meer dan energie

Iin een publicatie over duurzame gebiedsontwikkeling koppelt Friso de Zeeuw de Triple P aan het begrip ruimtelijke kwaliteit.

Het moet afgelopen zijn met het alleen maar energiezuinig maken van gebouwen. Wil er werkelijk sprake zijn van duurzame gebiedsontwikkeling dan gaat het er om eerst en vooral gebieden te maken waarin mensen willen wonen, werken of recreëren en die de tand des tijds kunnen doorstaan. Er moet aandacht zijn voor duurzaamheid in de volle breedte. Dat stelt prof. mr. Friso de Zeeuw in de jongste publicatie van de Praktijkleerstoel Gebiedsontwikkeling van de TU Delft.

Tussen ambities op het terrein van duurzaamheid en gerealiseerde ruimtelijke plannen gaapt dikwijls een onoverbrugbare kloof. De gevolgen van de crisis hebben deze kloof verder vergroot. De 'duurzaamste projecten van Nederland' stranden op de tekentafel.

Dit komt doordat duurzaamheid vaak wordt gereduceerd tot alleen energiezuinigheid. Energieneutraal is dikwijls nog niet goed genoeg. Een gebied moet liefst energie leveren. De vraag of dat haalbaar en betaalbaar is wordt daarbij meestal niet gesteld.

In andere gevallen neemt men een bepaalde duurzaamheidideologie, zoals Cradle to Cradle (C2C), als leidraad voor de invulling van duurzaamheidambities. Dat loopt vervolgens vast omdat, in het voorbeeld van C2C, de filosofie zich wel leent voor productieprocessen en bouwmaterialen, maar niet voor de (her)ontwikkeling van gebieden.

Triple P extra
Friso de Zeeuw: "In de wereld van de duurzaamheid is aansluiting op de voorkeuren van het brede publiek doorgaans zwak; men zoekt vooral aansluiting bij de 'groene koplopers'. Klimaat en milieu vormen daarbij het leitmotiv; sociaal-economische aspecten tellen nauwelijks mee. Wat de publicatie Doe de tienkamp onderscheidt van andere handreikingen voor duurzame gebiedsontwikkeling is dat het de bekende Triple P benadering van people, planet en profit te verbinden met het begrip ruimtelijke kwaliteit dat gebruikswaarde, belevingswaarde en toekomstwaarde voorstaat." 

Over de publicatie 'Duurzame gebiedsontwikkeling: doe de tienkamp'
Doe de Tienkamp maakt duurzame gebiedsontwikkeling begrijpelijk, hanteerbaar en betaalbaar, wars van ideologie. Een ontspannen toekomstgerichte benadering, met tal van praktijkvoorbeelden. De publicatie benoemt het brede repertoire waarop duurzaamheid betrekking heeft. Deze thema's zijn: bodem, water, stedelijk groen, natuur en landschap, energie, mobiliteit en transport, gezondheid en veiligheid, slim ruimtegebruik en cultuurhistorie.

Daar voegt Doe de Tienkamp nog aan toe: identiteit, met andere woorden de herkenbaarheid en waardering van de mensen die in het gebied wonen, werken of recreëren. Doe de Tienkamp beveelt aan om te excelleren op vooral die thema's die aansluiten bij de kenmerken van een gebied en in de andere domeinen gewoon goed te presteren.

Je hoeft niet altijd in alles de beste te zijn; er mag zelfs een vijfje tussen zitten. Maar van essentieel belang is dat je aan alle aspecten van duurzaamheid aandacht besteedt. Vandaar de titel: doe de tienkamp. Juist het op álle fronten een tien willen halen, legt een solide bodem voor frustraties achteraf.

Download de publicatie  'Duurzame gebiedsontwikkeling: doe de tienkamp'

Deel dit artikel

permalink