Wat is het rendement van duurzaam vastgoed?

De vraag naar Duurzaam Vastgoed wordt steeds groter. Huurders, verhuurders, eigenaars, beleggers en ontwikkelaars geven in toenemende mate blijk van duurzame ambities. De invloed van duurzaamheid op het financieel rendement van vastgoedbeleggingen is dan ook een geliefd onderwerp van discussie. Maar wat is nu echt het verschil tussen duurzame en niet-duurzame gebouwen in kwaliteit, exploitatie en rendement?

Bovenstaande vragen worden dinsdag 26 april beantwoord op het Praktijkseminar: Duurzaam Vastgoed. De hoogstaande presentaties waarin discussies niet geschuwd worden vinden plaats op een spectaculaire plaats: bovenin het ABN AMRO Hoofdkantoor op de Amsterdamse Zuidas.

Marcel de Boer van Troostwijk Real Estate werpt deze middag een blik in de toekomst. De levenscyclus van een kantoor wordt steeds korter. Een gebouw moet je na tien tot vijftien jaar revalitiseren en herbestemmen. Centraal hierin staat de lifestyle van kantoorgebruikers en organisaties. Over drie jaar is er sprake van een totaal andere vastgoedwereld. De Boer: "De tijd is aangebroken voor goede richtlijnen en daar hebben we geen overheid bij nodig."

Erik Steinmaier van ABN AMRO presenteert deze middag de bevingen van een door ABN AMRO gedaan onderzoek naar de ervaringen van kantoorgebruikers en duurzaamheid.

Jaap Dijkgraaf directeur van DWA toont het spectaculaire resultaat van de renovatie van The Bell in Amsterdam. Stadgenoot heeft voor haar pand The Bell in Amsterdam het energielabel A+ ontvangen voor de uitzonderlijk energiezuinige status van het gerestaureerde pand aan de Sarphatistraat. Door duurzaam restaureren en het gebruik van energiebesparende technieken gaat het pand van energielabel G naar A+.

Ieke Kuijpers van Gaalen van DGMR geeft  samen met Rob van den Broek van de Delta Development Group tekst en uitleg over Park 20|20 in Hoofddorp. Dit nu al veelbesproken kantorengebied krijgt een zo optimaal mogelijk gesloten kringloop. Deze project wordt samen met de vermaarde Amerikaanse Cradle to Cradle stimulator en ontwerper William McDonough uitgevoerd. Kuijper en Van den Broek vertellen over de toepassingen en de financiele meerwaarde van de genomen maatregelen.

Stefan van Uffelen, de directeur van de Dutch Green Building Council vertelt als afsluitende spreker hoe labels als BREEAM NL een meerwaarde kunnen vormen in de beoordeling van vastgoed.

Beperkte plaats!
Ook dit keer geldt: maximaal 60 deelnemers. Snel inschrijven is het devies. Deelname kost 295 euro inclusief lunch en netwerkborrel. De leden van Duurzaam Gebouwd hebben eenmaal per jaar gratis toegang.

Deelnemers
De volgende bedrijven hebben zich reeds ingeschreven voor deelname: bbn adviseurs, Redema Beheer BV, Pittsburgh Corning Nederland, Ecorys, DUDOK Bouw- en Vastgoedrecht, Alcoa Architectuursystemen, Van Beek Ingenieurs B.V., BAM Utiliteitsbouw b.v., Bouwfonds REIM, Incradibele, Alliantie Flevoland, GreenStep, RPS Kraan Consulting B.V., Enexis, Procore huisvestings- en facility management bv, Amsterdamse Compagnie, BuildDesk, Cofely Energy Solutions, Ballast Nedam, TRAJECT Vastgoed Advies Groep, CRH Nederland BV, W/E adviseurs ...en anderen.

Programma

Download het volledige programma

Inschrijven
Schrijf u nu in via de website www.duurzaamgebouwd.nl/praktijkseminar

Foto 1: De ABN AMRO-toren op de Amsterdamse Zuidas
Foto 2: Ieke Kuijpers-Van Gaalen Adjunct-directeur DGMR

Deel dit artikel

permalink