Out of the box (VI)

In de rubriek ‘Out of the box’ komt bouweconoom Hans Hidden met enige regelmaat met inspirerende 'duurzame' ideeën. De vooorlopig laatste bijdrage van Hans gaat over uitwisselbare deellabels. In het najaar starten we een nieuwe serie Out of the Box met wederom Hans als auteur. Iets waar we ons zeer op verheugen.

Uitwisselbare deellabels

Waarom bij een herhaling van een gebouwscan met verschillende modules, alle aspecten opnieuw waarderen terwijl er misschien maar bij 1 module een verandering heeft plaatsgevonden? Bijvoorbeeld: bij een verbetering van de isolatie van een woning treedt er niet altijd een verandering op in het watergebruik of in de flexibiliteit van het gebouw. Wellicht is het tijd voor de introductie van zogenaamde deellabels.

Elke module krijgt haar eigen deellabel en een aantal deellabels samen zorgt voor een totaallabel.  Sommige deellabels zijn verplicht, de basisdeellabels, en sommige zijn facultair, de keuzedeellabels. Door nieuwe inzichten kunnen er nieuwe modules bijkomen. Deze kunnen dan met keuzedeellabels worden geïntroduceerd die, per bouwproject, gebruikt kunnen worden voor het formuleren van hoge ambitieniveaus.

Onderzocht moet worden welke veranderingen alleen een enkel deellabel in waarde doet veranderen.  Met de zo verkregen inzichten kan het totaallabel sneller en goedkoper worden samengesteld, verkregen en eenvoudiger worden verlengd. Al ontvangen (deel)labels kunnen worden ingezet ter verkrijging van een nieuw nationaal en/of internationaal totaallabel, ook op het gebied van duurzaamheid.

Verschillende meetmethodes kunnen bijeen worden gebracht om harmonisatie te bewerkstelligen zonder dat marktpartijen elkaar op het gebruik van hun eigen totaalmethode blijven concurreren. Door harmonisatie kunnen deellabels van hetzelfde type worden uitgewisseld. We krijgen, op deze wijze, duurzame en eenvoudig aan te passen totaallabels waar veel partijen aan kunnen deelnemen.

ir. Hans Hidden

Deel dit artikel

permalink