'Woning met energielabel verliesgevend'

Een woning met een energielabel levert niet per definitie meer op dan een labelloze woning. In het onderzoek dat het ministerie van Binnenlandse Zaken naar buiten bracht, wordt geen rekening gehouden met de investeringen die nodig zijn om een woning 'groen' te krijgen.

Dat zeggen onderzoekers Peter Berkhout en Rob de Wildt van Rigo Research en Advies in een opinieartikel in Cobouw .

Volgens hen wekken onderzoekers Dirk Brounen en Nils Kok van de universiteiten van Tilburg en Maastricht in hun onderzoek voor het ministerie ten onrechte de suggestie dat het energielabel zijn geld meer dan waard is.

"In werkelijkheid is het verkregen label het resultaat van investeringen die in het verleden al dan niet zijn gedaan om de energieprestatie op het betreffende niveau te krijgen."

Uit cijfers van AgentschapNL blijkt dat het huiseigenaren gemiddeld 10.000 tot 15.000 euro kost om van een rood naar een groen label te komen. "De investering vertaalt zich ruwweg voor 50 procent in de woningprijs, zo lijkt het. Een verliesgevende zaak dus."

Weerwoord
Overigens zal Nils Kok acte de presence geven op het congres Thermisch Actieve Gebouwen en ongetwijfeld ingaan op deze kritiek. Thermisch Actieve gebouwen vindt  22 juni aanstaande plaats in de congrescentrum 1931 in Den Bosch (zie ook de link).

Foto: Nils Kok

Deel dit artikel

permalink

 

 

Links