Innovatieve gebiedsontwikkeling in de praktijk

Agentschap NL heeft de ervaringen van vijf innovatieve gebiedsontwikkelingsprojecten bij elkaar gebracht in een brochure.

Het eerste grootschalige geothermische project in Nederland. In 2010 is de eerste boorkop in Den Haag de grond ingeslagen. De verwachting is dat in 2015 duizenden woningen en utiliteitsgebouwen van aardwarmte worden voorzien.

Hoe is dit technisch en financieel voor elkaar gekomen? Hoe hebben de betrokken partijen - gemeente Den Haag, woningcorporaties en energiebedrijven - elkaar gevonden in een goede businesscase en een aardwarmtebedrijf op kunnen richten? Wat zijn de geleerde lessen?

Een robuust collectief warmtenet met gebruik van restwarmte, gecombineerd met energie opgewekt door wind en biomassavergisting. In de gewilde bouwlocatie Buiksloterham in Amsterdam Noord hebben kleine innovatieve ontwikkelaars, burgers, de gemeente en energiebedrijven gezamenlijk gewerkt aan de energievoorziening van de nabije toekomst. Hoe hebben zij dit gedaan en wat zijn hier de geleerde lessen?  

Bochure
Deze ervaringen en die van drie andere innovatieve gebiedsontwikkelingsprojecten- Zuidplaspolder, Delft en ontwikkeling van een smart grid voor IJburg in Amsterdam - heeft Agentschap NL bij elkaar gebracht in een brochure.

Wat de projecten in deze brochure  met elkaar gemeen hebben, is een grote nadruk op het organisatievermogen, procesmanagement en visie op de toekomst. Hoe organiseren zij die beginnende transitie, welke bestuurlijke processen spelen zich af? Zijn er nieuwe economische of praktische samenwerkingsverbanden en hoe grijpen die in op de staande organisaties? Kortom, welke lessen zijn er te leren?

De brochure is bedoeld voor overheden, ontwikkelaars, energiebedrijven en bouwers.

Download de Brochure
De projecten zijn ook los te downloaden via: Agentschap NL 

Deel dit artikel

permalink