Tweede BREEAM-NL oplevercertificaat voor WDP

De Dutch Green Building Council (DGBC) heeft tijdens een bijeenkomst over BREEAM-NL in logistiek vastgoed het derde  BREEAM-NL oplevercertificaat in Nederland uitgereikt. De Belgische ontwikkelaar WDP scoorde opnieuw met een grote logistieke site, dit keer voor de Ter Beke Fresh Food Group, in Wijchen bij Nijmegen. De site behaalde 3 sterren.

Een BREEAM-NL Nieuwbouw oplevercertificaat wordt toegekend aan een daadwerkelijk neergezet gebouw en is permanent geldig. Dit in tegenstelling tot een ontwerpcertificaat. Dat wordt namelijk toegekend aan een gebouwontwerp (dat er dus meestal nog niet fysiek is). Een ontwerpcertificaat is níet permanent geldig, maar verloopt als het gebouw is opgeleverd.

De reden dat de DGBC dit onderscheid in ontwerp- en oplevercertificaat maakt, is het feit dat een duurzaam gebouwontwerp (bevestigd met een ontwerpcertificaat) niet per definitie ook leidt tot een duurzaam gebouw. Wijzigingen tijdens de bouw, of na afloop door bijvoorbeeld een gebouwgebruiker, kunnen veel teniet doen.

WDP's site voor Ter Beke
Het Belgische WDP heeft voor de Nederlandse Ter Beke dochter Langeveld/Sleegers in Wijchen, regio Nijmegen, een nieuw 'state of the art' value added logistiek platform gebouwd. Verelst Industriebouw trad hier op als aannemer.

Ter Beke gaat in het door WDP gebouwde logistieke centrum al het versnijdingswerk van Langeveld/Sleegers en alle Nederlandse logistieke activiteiten van Ter Beke centraliseren. Het logistieke platform in Wijchen wordt een voorbeeld van een duurzaam gebouwde logistieke site. En is nu beloond met een BREEAM-NL Nieuwbouw oplevercertificaat met kwalificatie 3 sterren. Eerder scoorde WDP al het ontwerpcertificaat met 3 sterren.

Bijeenkomst BREEAM-NL toegepast in logistiek vastgoed
Tijdens een gezamelijke bijeenkomst van Verelst Industriebouw, WDP, DGBC en Tebodin werd ingegaan op de ervaringen met BREEAM-NL van diverse partijen in de bouwkolom.

Zo waren er presentaties van WDP, Aannemer Verelst Industriebouw, de betrokken consultants Tebodin, DGBC als beheerder van BREEAM in Nederland, Kingspan als leverancier bouwmateriaal, de eigenaar Ter Beke en de C2N - BREEAM assessor. Ook Heineken gaf een presentatie over hoe belangrijk duurzaamheid voor hen is.

Foto
Van links naar rechts: dhr. Stefan van Uffelen,( DGBC) dhr. Bruno Robberechts (WDP), dhr. Rien van Ast (WDP) en dhr. Johan Meire (Ter Beke)

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Dutch Green Building Council

Links