Tomatenkwekers verwarmen woonwijk in Naaldwijk

Tomatenkwekers gaan restwarmte leveren aan de nieuwe wijk Hoogeland in Naaldwijk. De in totaal circa 900 woningen en enkele utiliteitsprojecten krijgen een warmtepomp die warmte gaat onttrekken uit een collectief warmte-/koudeopslagsysteem met grondwaterbronnen.

De bronnen worden 's zomers opgeladen met zonnewarmte die afkomstig is uit de tomatenkassen van telersvereninging Prominent. De warmte wordt opgeslagen in open bronnen op 250 meter diepte.

In ruil voor de warmte krijgen de tuinders volgens het contract met beheerder Vestia Energie er koude voor terug. Dankzij de duurzame energievoorziening en de energiezuinige woningen, stoot de nieuwe woonwijk straks 40% minder CO2 uit dan bij conventionele nieuwbouw.

Vestia Energie is het energiebedrijf dat Woningcorporatie Vestia oprichtte voor de exploitatie van onder andere dit energiesysteem. DWA heeft het ontwerp en de aanbesteding van de energievoorziening verzorgd en heeft de business case en leveringscontracten met de afnemers opgesteld. Momenteel begeleidt DWA de realisatiefase.

De eerste fase van de bouw is inmiddels begonnen; ook is begonnen met de boringen.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door DWA