Reactie UNETO VNI op uitzending Brandpunt over balansventilatie

Eergisteren berichtte Brandpunt over problemen met ventilatiesystemen in nieuwbouwwoningen. Hieronder een reactie van UNETO-VNI.

'UNETO-VNI heeft kennis genomen van het onderzoek van BBA Binnenmilieu waarnaar in de uitzending wordt verwezen. De kwaliteit van ventilatiesystemen is ook voor UNETO-VNI een punt van zorg. De brancheorganisatie heeft al diverse initiatieven genomen om tot verbetering te komen.

Afspraken in de bouwketen
Wij onderschrijven de conclusies uit het onderzoek dat tekortkomingen ontstaan tijdens alle fasen van het bouwproces. Veel fouten ontstaan zelfs al door ontwerpbeslissingen tijdens de bouw. Dit impliceert dat kwaliteitsverbetering alleen mogelijk is als alle partijen, van ontwerpers, architecten tot en met aannemers, installateurs en bewoners hierbij betrokken zijn.

Daarom heeft UNETO-VNI ook het initiatief genomen om met alle betrokken partijen, te weten Neprom (projectontwikkelaars), Bouwend Nederland (aannemers) Aedes (woningcorporaties), Vereniging Eigen Huis, BNa (architecten) en VLA (fabrikanten) afspraken te maken om tot verbetering te komen.

Uitgangspunt daarbij is de zogenoemde Kop Staartaanpak. Hierbij wordt aan het begin van het bouwproces (de 'kop') vastgelegd waaraan het eindproduct moet voldoen en aan het eind (de 'staart) wordt gecontroleerd of het eindresultaat voldoet aan de vooraf gestelde eisen. BBA Binnenmilieu onderschrijft het belang van deze aanpak.

Standaard oplevering
UNETO-VNI is van mening dat kwaliteitsverbetering kan worden gerealiseerd door introductie van een standaard oplevering en beproeving van ventilatiesystemen, waarbij wordt vastgesteld of de feitelijke installatie/prestatie voldoet aan de vooraf vastgestelde kwaliteitseisen. Op deze manier worden tekortkomingen tijdig aan het licht gebracht. Dit is overigens ook één van de aanbevelingen uit het rapport van BBA Binnenmilieu.

De standaard oplevering kan worden opgenomen in wetgeving (een bouwvergunning wordt uitsluitend verkregen als er wordt opgeleverd) of via opname in de standaardvoorwaarden (UAV). Afgelopen jaar heeft UNETO-VNI het initiatief genomen om hierover afspraken te maken met partners in de bouwkolom en met de overheid.

Voorlichting
UNETO-VNI onderschrijft de conclusie uit het rapport dat kopers behoefte hebben aan betere voorlichting over ventilatiesystemen. Hiervoor is al een eerste stap gezet met de lancering van  de website www.mijnhuisinstallatie.nl, een initiatief van UNETO-VNI.

Tot slot wijst de brancheorganisatie op het feit dat het voor het goed functioneren van ventilatiesystemen belangrijk is om deze periodiek te laten onderhouden.'

Deel dit artikel

permalink