Neutrale informatie zonne-energie straks toegankelijk

De Stichting Monitoring Zonnestroom wil relevante en objectieve gegevens over zonne-energie toegankelijk maken voor particulieren en professionele partijen die met zonne-energie aan de slag willen gaan.

Het is de bedoeling dat de stichting straks een internetportal beheert waarop actuele en accurate informatie te vinden is.

De stichting is een gezamenlijk initiatief van de Organisatie voor Duurzame Energie, ODE (de belangenorganisatie voor bezitters van duurzame energiesystemen) en van Holland Solar (de branchevereniging voor zonne-energieaanbieders).

Samen werken zij aan het beschikbaar en toegankelijk maken van de neutrale informatie waarover zij beschikken. Op dit moment wordt hard gewerkt aan de precieze invulling van een portal.

Actueel en accuraat
De actualiteit van de informatie is daarbij essentieel, weet Arthur de Vries, bestuurslid namens Holland Solar. "De markt van zonne-energie is sterk in beweging met nieuwe producten, nieuwe aanbieders, veranderingen in regelgeving en een verdere verbetering van rendementen en kostprijzen."

In deze dynamische situatie is het hebben van goed toegankelijke en betrouwbare informatie van groot belang. De Vries: "Nederland loopt behoorlijk achter ten opzichte van de omringende landen. We weten uit ervaring uit de succesvolle landen dat informatie belangrijk is om de markt te stimuleren. We willen partijen die serieus overwegen om iets met zonne-energie te doen, daartoe aansporen. Zodat zonne-energie steeds meer wordt toegepast."

Faciliteren
Agentschap NL ondersteunt het initiatief vanuit het Innovatieprogramma Zonnestroom (IPZ), dat knelpunten wil wegnemen om zonnestroom in de toekomst op grotere schaal toe te kunnen passen. Goede informatievoorziening hoort daarbij.

In de aanloop naar de oprichting faciliteert Agentschap NL de stichting op organisatorisch gebied. De website is een vervolg op de Agentschap NL-publicatie met het statusoverzicht van de zonnestroommarkt, waarin feiten en cijfers zijn opgenomen over de belangrijkste ontwikkelingen op de Nederlandse pv-markt.

Deel dit artikel

permalink