Onderzoekshuizen in Rotterdam

In de Rotterdamse wijk Heijplaat worden een aantal duurzame prototypewoningen gebouwd. De woningen zijn bedoeld voor de TU Delft en Hogeschool Rotterdam om 'real life- onderzoeken' uit te voeren op het gebied van duurzaamheid.

In de Concept House Village, zoals het project wordt genoemd, worden de komende jaren tien experimentele prototypen van duurzame woningen door RDM Campus gebouwd, ontworpen door het consortium de Hogeschool Rotterdam, TU Delft en Woonbron.

De woningen worden gebruikt om nieuwe technologie te testen op het gebied van water, sanitatie, domotica en duurzame energie.

Gedragsonderzoeken
De Concept House Village kan volgens beide scholen ook gebruikt worden voor gedragsonderzoeken: leidt het samenspel tussen de woning, de voorzieningen en de gebruiker bijvoorbeeld daadwerkelijk tot radicale verduurzaming?

Als praktijktoets zullen studenten en bewoners van Heijplaat hun intrek nemen in de woningen. Het doel is om het 'dorp' een internationaal voorbeeld te laten worden van experimenteren en innoveren in bouwketen, en van duurzame stedelijke ontwikkeling. Ook is het streven om met de woningen een klimaatneutrale wijk van Heijplaat te maken.

De bouw van de eerste prototypewoningen gaat in 2012 van start.

Bron: Architectenweb NL

Deel dit artikel

permalink