Rijksgebouwendienst gaat BIM voorschrijven bij geïntegreerde contracten

De Rijksgebouwendienst gaat vanaf november 2011 'Building Information Modelling' (BIM) voorschrijven bij geïntegreerde contracten.

Directeur-generaal Peter Jägers maakte dit woensdag 29 juni bekend tijdens een congres over BIM. Jägers riep op tot samenwerking, omdat met het gebruik van Bouwwerk Informatie Modellen door iedereen in het bouwproces geld kan worden verdiend.

Met het voorschrijven van BIM wil de Rijksgebouwendienst vermindering van de faalkosten -  ketenintegratie in de bouw en efficiency in het bouwproces - en goed beheer van het gebouw en de gebouwenvoorraad bereiken.

Goed tekenwerk
BIM is voor de Rijksgebouwendienst van belang,  omdat het een belangrijk instrument is bij het beheer en onderhoud van de voorraad. De Rijksgebouwendienst is één van de grootste vastgoedbezitters in Nederland met ongeveer 7 miljoen m2 in 2000 objecten zoals kantoren, gevangenissen, rechtbanken en musea.

Peter Jägers: "Wij hebben door onze focus op nieuwbouw binnen tijd en budget onvoldoende aandacht gehad voor de koppeling van goed tekenwerk aan andere gebouwinformatie. Wij zijn daarom drie jaar geleden begonnen met een inhaaloperatie van het revisie- en ruimtelijk tekenwerk."

Beperken van faalkosten
Jägers: "Daarnaast hebben we ook te maken met een toename van faalkosten. Dit komt door de toenemende complexiteit van gebouwen en installaties. Dit vereist een goede afstemming van informatie bij het ontwerp en de uitvoering. Het gebrek aan accurate informatie veroorzaakt ook faalkosten in de beheerfase. BIM is ook hier geschikt om een grote besparing te bereiken op die kosten."

Rijksgebouwendienst als opdrachtgever
BIM helpt de Rijksgebouwendienst ook bij haar keuze om zich volledig te richten op professioneel opdrachtgeverschap. Alle taken die niet strikt genomen tot het opdrachtgeverschap behoren, worden in de markt gezet. Dat lukt alleen als de informatie volledig op orde is.

De Rijksgebouwendienst gaat voorschrijven wat de dienst als informatie nodig heeft voor de uitvoering van contractbeheer en vastgoedbeheer van haar totale voorraad. Bij het voorschrijven zijn strakke normen nodig, zodat niet elk contract weer een verschil in nuance heeft. De informatie moet op elk gewenst moment toegankelijk zijn.

Samenwerking
Rijksgebouwendienst en Rijkswaterstaat trekken samen met de Bouw Informatie Raad en het Opdrachtgeversforum op richting het voorschrijven van de BIM normen. De betrokken partijen roepen de markt op om oplossingen te ontwikkelen waarmee zij aan die BIM normen kunnen voldoen.

Deel dit artikel

permalink