Nieuwe denktank in Utrecht gaat leegstand benutten

In navolging van Amsterdam en Eindhoven heeft woensdag 29 juni de kick-off plaatsgevonden van de stichting Leegstand van Zaken  in Utrecht.

Stichting Leegstand van Zaken is één van de initiatieven die ontstaan is uit  DGBCLab (onderdeel van de Dutch Green Building Council). Leegstand van Zaken is een collectief van professionals dat nieuwe creatieve verdienmodellen ontwikkelt voor het exploiteren van ruimte. Uitgangspunt hierbij is het benutten van de potentie van leegstaand vastgoed.

Tijdens de kickoff hebben vooraanstaande sprekers Rob Mathlener (PWC), Igor Sanjee (Provincie Utrecht) en David van der Wal (Vastgoedbelang) hun visie gegeven op het thema leegstand en duurzaamheid. Vervolgens hebben ruim 30 vastgoedprofessionals in multidisciplinaire teams gebrainstormd over een duurzame visie en transformatiestrategie voor de specifieke casus, namelijk het bedrijventerrein Merwedekwartier in Kanaleneiland, Utrecht.

Casus
Het Bedrijventerrein Merwedekwartier Kanaleneiland is monofunctioneel ingericht en bestaat uit nieuw ontwikkelde maar ook gedateerde incourante kantoren. In de kantoren zijn diverse partijen als Berenschot, BDO accountants, Equens, Rabobank en de gemeente Utrecht gevestigd.

Het aanbod van bedrijven op het bedrijfsterrein is divers en varieëert van papierafvalverwerker tot autoschadebedrijven. Een groot deel van het aanbod in het Merwedekwartier staat (structureel, > 1 jaar) leeg. Deze leegstand zal mogelijk in de toekomst toenemen door het vertrek van bedrijven zoals de Rabobank naar het nieuwe hoofdkantoor en de gemeente Utrecht naar het nieuwe stadskantoor.

De winnaars
De brainstormsessie hebben geleid tot diverse creatieve en innovatieve visies voor de casus. Door een onafhankelijke jury is een winnend team geselecteerd.

Het winnende team bestaande uit Ariane Kaper (Ballast Nedam Sustainability Services), Sjoerd Wolbertus (Gemeente Utrecht), Parcifal van den Berg (Bergunlimited), Zineb Seghrouchni (Studio Papaver), Mike van Beukering en Elsert Sikma (PRE-Concept) heeft een geldbedrag van € 1.000,-  gewonnen om hun visie en transformatiestrategie nader uit te werken.

In de visie van het winnende team wordt het Merwedekwartier een aantrekkelijk gebied waarin  werken, wonen en recreatie goed samen gaan. In de visie blijven de iconische kantoorgebouwen behouden maar wordt op de locatie van de verouderde bedrijventerreinen nieuwe functies zoals wonen, horeca en diverse andere voorzieningen  toegevoegd waarbij vollop aandacht is voor de relaties met het water en de omliggende gebieden. Het team zal de komende weken de visie verder uitwerken. 

De uitkomsten worden gepubliceerd in het  jaarboek van DGBCLab dat gepresenteerd wordt  tijdens de DGBWeek (19-23 september).

Foto: Het winnende team

Deel dit artikel

permalink