Toekomstwaarde Nu

Toekomstwaarde Nu! is een publicatie van Agentschap NL en RVOB. De uitgave geeft een helder overzicht van kansrijke instrumenten en methoden voor de transitie naar een duurzame gebiedsontwikkeling. 

Ondanks de economische crisis is duurzaamheid niet van de agenda verdwenen. Duurzame gebiedsontwikkeling wordt steeds meer een vanzelfsprekendheid omdat het waarde, en dus kwaliteit creëert.

Verschillende actoren hebben belang bij de meerwaarde van een hoge kwaliteit van gebiedsontwikkeling - en zij willen er ook in investeren. Op steeds meer plekken ontwikkelt men nieuwe strategieën om duurzame gebiedsontwikkeling concreet - ook financieel - mogelijk te maken.

De publicatie "Toekomstwaarde Nu!" laat aan de hand van praktijkvoorbeelden zien, dat er ook binnen de huidige context veel mogelijk is. "Toekomstwaarde Nu!" is co-productie van vele partijen, waaronder Agentschap NL, het Rijksvastgoed- en ontwikkelingsbedrijf, ministerie van Infrastructuur en Milieu, GIDO stichting, gemeente Almere, gemeente Haarlemmermeer, DHV en Arcadis.

Waardecreatie
Er wordt flink aan de weg getimmerd; op veel plekken in Nederland worden doelstellingen op het vlak van energie, water, afval en groen geoperationaliseerd en financieel verankerd in de business-cases van gebiedsontwikkelingen. Het denken in lange-termijn-waardecreatie en het integraal bezien van de beheer- en exploitatiefase blijken essentieel.

Experimenten en initiatieven waarbij duurzaamheidsdoelen vanaf het begin worden meegenomen tonen aan dat het kostenplaatje niet per se ongunstig hoeft uit te pakken. "Toekomstwaarde Nu!" biedt een helder overzicht van kansrijke instrumenten en methoden voor de transitie naar een duurzame gebiedsontwikkeling.

Voorbeelden variëren van vergaande samenwerking waardoor met minder investeringen toch ieders doelen worden gerealiseerd, tot innovatieve ondernemingsmodellen voor energiezuinige oplossingen, ICT toepassingen in de zorg waardoor minder vastgoed nodig is en collectieve beheersmodellen voor wijkgroen en landschap.

Download Toekomstwaarde Nu

Deel dit artikel

permalink