Watermaker, Newton Park Leeuwarden

In Leeuwarden is op het Newton Park IV de drinkwatermolen van Dutch Rainmaker verrezen.

Het in Leeuwarden gevestigde bedrijf ontwikkelt en bouwt  windturbines die onder meer water produceren  uit  lucht. In totaal gaat het om circa 8000 liter water per dag.    

Demonstratiemodel
De turbines van Dutch Rainmaker zijn vooral bestemd voor de landbouw in warmere en droge  gebieden, waar nauwelijks of geen water beschikbaar is, zoals Afrika. De windmolen in Leeuwarden is een demonstratiemodel.

Directeur Gerard Schouten van Dutch Rainmaker is er blij mee. "Nu we een 'rainmaker' is de buurt hebben, kunnen we buitenlandse geïnteresseerden veel gemakkelijker  over de ins en outs informeren.  En we hebben de mogelijkheid om dicht bij huis  aan de verdere ontwikkeling te werken."

Het sluit ook goed aan bij de rol die Leeuwarden, met de Watercampus rond Wetsus en de Water Alliance, wil spelen als nationale kennishotspot en als 'European water technology hub', vertelt Schouten.

Experimenteergebied
Het Newton Park IV, waar de nieuwe windturbine  is  te bewonderen, is door het Leeuwarder college van burgemeester en wethouders aangewezen als een duurzaam experimenteergebied. Ondernemers kunnen hier duurzame innovaties testen. Het experimenteergebied maakt deel uit van Nieuw Stroomland (Leeuwarden, Littenseradiel en Menaldumadeel).

In de komende jaren wordt dit het grootste ontwikkelgebied voor wonen, werken en recreëren in Fryslân, met duurzaamheid, landschappelijke kwaliteit en economische versterking als kernwaarden.

Meer informatie: Dutch Rainmaker

Deel dit artikel

permalink